Soţia lui Florea Diaconu de la Delta ACM, acţionară la un spital privat de 13 mil. euro

Autor: Andreea Neferu 22.06.2011

Opt români, dintre care şase de profesie medici, au deschis în zona Vitan din Capitală un centru medical privat, Delta Hospital, în urma unei investiţii totale de 13 milioane de euro. Clădirea în care va funcţiona spitalul, cu o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, a fost închiriată de la firma românească de construcţii Delta ACM, investiţia în realizarea acesteia fiind de 8 milioane de euro.

"Clădirea este construită într-un parteneriat cu Primăria Sectorului 3, ei ne-au pus la dispoziţie terenul, iar noi am construit clădirea, pe care o deţinem şi care avea destinaţia de a fi policlinică", a declarat Florea Diaconu, proprietarul Delta ACM.

Principalul acţionar al spitalului este medicul Cătălin Copăescu, alţi acţionari fiind Dana Jianu, Ştefan Jianu, Alina Ambrozie, Daniela Godoroja, Mihai Godoroja, Anca Copăescu şi Daniela Diaconu, şase dintre aceştia fiind medici de profesie.

Daniela Diaconu este soţia lui Florea Diaconu, proprietarul Delta ACM.

Compania Delta ACM, cu o cifră de afaceri de 91 milioane de euro anul trecut, dar cu un maxim de 156 de milioane de euro atins în 2007, se ocupă în special cu lucrări de infrastructură, acestea generând circa 90% din afaceri.

Deşi nu a oferit o estimare privind veniturile spitalului din primul an de funcţionare, Copăescu a spus: "Sperăm ca până la finele anului veniturile generate din servicii medicale să acopere cheltuielile curente ale spitalului". Cele cinci milioane de euro investite de acţionari provin în proporţie de 20% din fonduri proprii, restul fiind credite sau leasing-uri. Acţionarii se aşteaptă ca investiţia să fie recuperată în aproximativ zece ani.

Unitatea, cu o capacitate de 55 de paturi, cuprinde un bloc operator cu patru săli de operaţie, terapie intensivă, un centru de diagnostic şi tratament cu 24 de cabinete de specialitate, precum şi 170 de locuri de parcare.

Deşi ambulatoriul Delta Hospital este funcţional încă din noiembrie 2010, spitalul a fost deschis oficial la începutul săptămânii acesteia. În cadrul Delta Hospital lucrează 70 de medici şi asistente.

"70% din pacienţii spitalului au afecţiuni legate de obezitate, diabet zaharat sau boli metabolice. În luna mai, spre exemplu, am operat 100 de pacienţi. Potenţialul spitalului este de 200-300 de pacienţi pe lună", a arătat Copăescu. Acţionarii intenţionează să continue investiţiile în Delta Hospital, atât la nivel de aparatură şi instrumentar, cât şi la nivelul echipei medicale, însă spun că este prea devreme pentru a estima la cât se vor ridica aceste investiţii. În ultima perioadă au fost anunţate o serie de investiţii în clinici şi spitale private, cele mai recente astfel de unităţi inaugurate fiind spitalele Sanador sau Life Memorial din Bucureşti.