Grecia: Guvernul obţine votul de încredere al Parlamentului

Autor: Mediafax 22.06.2011

Guvernul grec a obţinut în noaptea de marţi spre miercuri încrederea Parlamentului, etapă preliminară lansării unui nou plan de austeritate, cu 155 de voturi din 300, potrivit preşedintelui Parlamentului.

Toţi deputaţii opoziţiei prezenţi, 143, au votat împotrivă. Premierul grec, Georges Papandreou, a cerut un vot de încredere pentru a strânge rândurile majorităţii în vederea unui vot, până la 30 iunie, asupra unui nou plan de austeritate şi de privatizări, crucial pentru supravieţuirea financiară a ţării.

" Cer încrederea pentru a continua să facem faţă crizei şi deficitelor, să evităm falimentul şi să garantăm menţinerea Greciei în nucleul dur al euro ", a declarat el, la încheierea a trei zile de dezbateri parlamentare înaintea votului.

" Acest vot este un contract cu poporul grec", angajând Guvernul să "îşi mobilizeze toate forţele pentru a ieşi din criză (...) există o perspectivă, o cale trasată, avem susţinerea şi ajutorul comunităţii internaţionale şi Uniunii Europene cu un împrumut mamut", a adăugat el.

În aşteptarea votului, câteva mii de manifestanţi care protestează faţă de măsurile de austeritate s-au reunit în cursul serii în faţa Parlamentului grec.

Înconjurată de măsuri draconice de securitate, această reuniune a fost organizată de "indignaţii" greci, care campează din 25 mai în piaţa centrală Syntagma pentru a se opune curei de redresare dictate în ţară de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Puternicul sindicat al funcţionarilor publici, Adedy, a cerut organizarea unei reuniuni pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de măsurile şi privatizările prevăzute pentru a se încerca limitarea crizei, dar grupul nu se distingea de mulţimea "indignaţilor", care a continuat să se adune, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Mişcarea "indignaţilor", o mobilizare care se prezintă ca fiind cetăţenească şi în afara partidelor, a reuşit să reunească la începutul lui iunie zeci de mii de protestatari în faţa Parlamentului.