Cum să-ţi critici viitorul patron la interviul de angajare: unul din candidaţii la şefia FMI spune că Fondul "a eşuat profund" în anticiparea crizei

Autor: Vlad Popescu 22.06.2011

Guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost intervievat marţi de consiliul executiv al FMI pentru poziţia de director general, afişându-se ca un promotor al consensului cu experienţă variată în gestionarea crizelor economice, transmite Reuters.

Carstens este primul candidat la şefia FMI intervievat de board-ul instituţiei de la Washington. Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, considerată favorită pentru ocuparea poziţiei, se va prezenta miercuri în faţa consiliului.

Carstens a declarat, în întâlnirea cu board-ul FMI, că vede patru provocări principale pentru următorul director general al instituţiei, şi anume creşterea influenţei ţărilor cu economii emergente, consolidarea monitorizării economiei globale, creşterea capacităţii Fondului de a preveni crize şi supravegherea coordonării politicilor economice la nivel global.

"Eşecul în privinţa abordării acestor chestiuni ar diminua relevanţa FMI şi ar aliena membrii instituţiei", a declarat oficialul mexican într-un comunicat către consiliul executiv.

Carstens a adăugat că Fondul "a eşuat profund" în anticiparea crizei financiare din ultimii ani, acuzând economiile dezvoltate că au ignorat în repetate rânduri sfaturile FMI.

Consiliul executiv al FMI vrea să desemneze până pe 30 iunie succesorul lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat luna trecută. Board-ul Fondului a anunţat marţi că se va reuni pe 28 iunie pentru a discuta chestiunea succesiunii.

Carstens a admis anterior că pleacă cu a doua şansă în cursa pentru şefia FMI. Totuşi, el a avertizat că învestirea unui european în timp ce FMI participă la rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro ar putea reprezenta un conflict de interese.

Postul de director general al FMI este ocupat încă de la înfiinţarea instituţiei de un european, în timp ce preşedinţia Băncii Mondiale a fost întotdeauna deţinută de un american.

Carstens are o experienţă vastă cu situaţii de criză financiară, fiind apropiat de turbulenţele care au lovit America Latină în repetate rânduri din anii '80 până acum. El făcea parte din echipa băncii centrale a Mexicului în timpul crizei peso-ului din 1994.