Băsescu: Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele

Autor: Mediafax 22.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la postul public de radio, că ar fi dispus să prezinte provenienţa averii sale deoarece toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului.

Declaraţiile preşedintelui la RRA:
  • Constituţia nu are modificări pe fond şi dizolvarea Parlamentului este extrem de dificilă. Acum Parlamentul este obligat să dea un vot asupra Guvernului şi a programului în 10 zile. Dacă nu dă acest vot premierul se consideră picat şi preşedintele dă o altă nominalizare.
  • Trebuie găsită o reformulare care să pună în valoarea decizia din 2005 a JAI, pentru că altfel România va avea o mare problemă politică în relaţia cu UE.
  • România e unul dintre cei mai mari plătitori la CEDO şi după Rusia suntem a doua ţară ca şi contribuţie la CEDO. Sunt prea mulţi arestaţi degeaba şi prea multe verdicte eronate.
  • Este timpul ca puterea judecătorească să fie responsabilizată, pentru că judecătorii şi procurorii sunt singurii care nu au niciun fel de răspundere pentru proasta gestionare a activităţii lor. Eu nu vreau ca statul român să devină un stat poliţienesc în care să tolerăm abuzurile asupra cetăţeanului.
  • Eu aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele pentru că toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului.
  • Orice om care este anchetat pe tema averii poate să lase sarcina probei numai pe seama procurorului, ori cel suspectat trebuie să colaboreze cu procurorul.
  • Decizia consiliului JAI din 2005 vizează atât confiscare averilor ilicite deţinute cât şi confiscarea extinsă. Decizia permite confiscarea bunurilor înstrăinăate în scopul păcălirii autorităţilor statului, dar acest lucru nu se poate întâmpla fără o hotărâre judecătorească. Bunurile nu por fi valorificate şi proprietarul nu este deposedat de ele decât în a unei hotărâri judecătoreşti.
  • Decizia CC este obligatorie, chiar dacă discutăm de un proiect de lege şi nu de o lege care a trecut prin Parlament. O variantă ar fi să revzuiesc textul proiectului şi să revin la CC sau să transmit şi decizia CC şi proiectul şi avizul consiliului legislativ la parlament. Optez pentru varianta în care las Parlamentului libertatea să aducă reformulări.

    Citiţi mai multe declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu la postul public de radio pe www.mediafax.ro