Cel mai mare fond de investiţii financiare din lume atenţionează: Grecia va intra in default

Autor: Adrian Voicu 22.06.2011

Deşi noul guvern condus de George Papandreou a reuşit să treacă de votul parlamentului de la Atena, PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a atenţionat astăzi că Grecia şi alte economii europene să intre în default pentru a-şi rezolva problemele financiare, informează The Telegraph.

"În următorii trei ani, vom vedea diferite economii rezolvându-şi tot felul de probleme. Pentru economiile europene, în special Grecia, îşi vor rezolva problemele prin intrarea în default", a declarat Mohamed El-Erian, CEO al PIMCO, într-o videoconferinţă susţinută la Taipei.

Comentariile sale vin pe fondul tensiunilor de pe străzile Atenei şi din instituţiile guvernamentale, adminitraţia condusă de Papandreou riscând totul în încercarea de a trece de criză prin pachete de măsuri de austeritate tot mai aprige.

El-Erian nu a identificat celelalte economii care vor adopta această politică a intrării în default, dar a spus că Europa riscă să irosească banii pompând în continuare miliarde de dolari în economii care se află în agonie.

"Nimic nu s-a făcut pentru creşterea economiei", a spus el. "Niciun indicator (elen) nu a dat semne de putere. Le este teamă că o restructurare va lovi băncile europene".

Acesta consideră că Grecia este prea mică pentru ca o intrare în default să ducă la o nouă criză financiară. "Irlanda, Portugalia, Italia şi Spania ar trebui să fie implicate. Grecia este prea mică în termeni de impact economic".

PIMCO administrează investiţii de peste 1.000 de miliarde de dolari în numele unei plaje largi de clienţi, de la fonduri de pensii private, la instituţii educaţionale şi bănci centrale.