Marea Lojă Naţională din România şi Academia Română au iniţiat un proiect de premiere anuală a românilor valoroşi

Ziarul Financiar 22.06.2011

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, istoricul Bogdan Murgescu şi criticul de artă Valentin Ciucă au fost printre câştigătorii Galei Premiilor Marii Loji Naţionale din România, organizaţie care a iniţiat împreună cu Academia Română un proiect de evidenţiere a celor mai talentaţi şi competenţi români.

"Premiile se acordă cetăţenilor români care au realizat o lucrare, o descoperire, invenţie sau inovaţie, au emis o teorie, teoremă, ecuaţie, au pus la punct o tehnică, metodă, procedeu cu impact macro-social într-unul din cele şapte domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnităţii publice au adus importante servicii ori beneficii ţării", se arată în prezentarea evenimentului, a cărei primă ediţie a avut loc marţi seară la Ateneul Român.

Marea Lojă Naţională din România, o organizaţie masonică, şI Academia Română, au instituit şapte premii care vor fi acordate anual, pe 21 iunie, ziua solstiţiului de vară, în categoriile Ştiinţe Exacte (premiul Grigore Moisil), Ştiinţe Aplicate (premiul Henri Coandă), Medicină (premiul Carol Davila), Artă şi Cultură (premiul Constantin Brâncuşi), Diplomaţie şi Politologie (premiul Nicolae Titulescu), Economie (premiul Eugeniu Carada), Educaţie, Mediu, IT (premiul Spiru Haret).

Ceilalţi premiaţi au fost profesorul de matematică Gheorghe Păun, la Ştiinţe Exacte, profesorul Petre Teodorescu de la Universitatea Bucureşti, la Ştiinţe Aplicate, sociologul Marian Vasile la Educaţie şi medicul Fior Dafin Mureşanu la Medicină.

Premiile sunt în valoare de 10.000 de euro. Masoneria este o organizaţie a cărei membri sunt "înfrăţiţi prin idealuri comune morale, spirituale şi sociale", conform site-ului Marii Loji Naţionale din România.

De-a lungul timpului însă, masoneria a fost apreciată şi ca o organizaţie secretă, ezoterică, ajungând chiar în conflict cu Biserica Ortodoxă. "Şeful" masonilor români, aşa numitul Mare Maestru al Lojii Naţionale, este pentru mandatul 2010-2013 doctorul Radu Bălănescu, directorul spitalului de copii Marie Curie din Bucureşti.

El l-a avut drept contracandidat la ultimele alegeri pe Mircea Gheordunescu, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe.