De un an preţurile apartamentelor din Bucureşti stagnează

Autor: Cristi Moga 23.06.2011

Preţurile medii solicitate pentru apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti se menţin din vara anului tre­cut la un nivel de circa 80.000 de euro, care a devenit astfel un punct de reper pentru acest segment de piaţă, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. La începutul anului 2010 preţurile medii erau de circa 90.000 de euro.

Indexul analizează preţurile solicitate pentru apar­tamentele cu trei camere din cele mai importante 20 de zone ale Capitalei, iar datele corespunzătoare lunii mai arată chiar o uşoară creştere, de aproape 2% faţă de luna august a anului trecut, de la 79.900 de euro la 81.400 de euro.

Pentru realizarea analizei au fost monitorizate peste 4.000 de anunţuri publicate pe anuntul.ro, dintre care au fost luate în calcul peste 300 de oferte (15 în medie pentru fiecare zonă) în care era specificat anul de construcţie al apartamentului (au fost analizate doar locuinţe construite între 1980 şi 1990), etajul (au fost excluse parterul şi ultimul etaj) şi preţul. De asemenea, au fost excluse anunţurile cu proprietăţi mobilate.

Preţurile medii la nivelul Capitalei pentru apartamentele cu trei camere au rămas la nivelul de circa 80.000 de euro, comparabil cu cel din vara anului trecut, dar există diferenţe importante între cartiere.

Dintre zonele analizate, cele mai scumpe apartamente sunt la Unirii (118.000 de euro), Victoriei (110.000 de euro) şi Aviaţiei (100.000 de euro), în timp ce la polul opus se află 1 Decembrie (64.000 de euro), Berceni (66.000 de euro) sau Drumul Taberei (68.000 de euro).

Zonele oraşului care pot fi considerate medii ca preţ sunt Moşilor, Mihai Bravu, Brâncoveanu, Dristor sau 13 Septembrie, unde preţurile apartamentelor vechi cu trei camere se învârt în jurul a 80.000 de euro.

Raportat la salariile oficiale ale românilor, apartamentele din Bucureşti rămân în continuare scumpe, în ciuda faptului că preţurile sunt cu 40% mai mici decât în toamna anului 2008.

Astfel, pentru un apartament cu un preţ de 80.000 de euro, cumpărat printr-un credit bancar pe 20 de ani cu un avans de 12.000 de euro (15%), rata lunară ajunge la 500 de euro şi este variabilă, potrivit calculatoarelor de rate de pe site-urile băncilor.

Ce înseamnă 500 de euro în Bucu­reşti? Salariul mediu net din statistici era în luna februarie de 1.800 de lei la nivelul Capitalei, circa 430 de euro, astfel că un cuplu cu salarii la acest nivel, care ar dori să cumpere un apartament cu trei camere într-un cartier mediu al ora­şului, ar trebui să aloce aproape 60% din venituri doar pentru rata bancară.

Decalajul dintre veniturile medii din România şi preţul apartamentelor reiese şi dintr-un studiu recent al băncii UniCredit, conform căruia preţul mediu al unui metru pătrat de apartament de pe piaţa locală costă 2,4 salarii, faţă de 0,9 - 1 salariu în Cehia sau Ungaria.

Potrivit site-ului imobiliare.ro, la nivelul lunii mai preţurile solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Bucureşti se ridicau la 1.084 euro/mp, în uşoară creştere faţă de luna precedentă. Şi Institutul Naţional de Statistică a început anul trecut realizarea unui indice al preţurilor locuinţelor, dar acesta este publicat cu un decalaj de circa cinci luni faţă de perioada analizată. Cele mai recente date disponibile corespund trimestrului trei din 2010, când preţurile erau cu 7% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară volumul a crescut cu aproape 10% în primele patru luni ale anului.