Malpraxis – greşeli de neiertat/ de Paula Herlo

Autor: Paula Herlo 24.06.2011

O fetiţă de numai cinci ani s-a prăpădit în urma unei toxinfecţii alimentare, iar părinţii acuză medicii de neglijenţă. Nu i-au făcut analize şi, când starea fetiţei s-a înrăutăţit şi a intrat în comă, medicii nu i-au făcut nimic. Abia după câteva ore a fost transferată la un alt spital, însă copila n-a supravieţuit. La un an de la moartea ei, părinţii îşi caută încă dreptatea. Disperaţi, au adunat în faţă colegiului medicilor toate victimele cazurilor de malpraxis din Bihor, însă strigătul lor după ajutor n-a fost ascultat.

Totul a început într-o zi de vineri. Patricia şi părinţii au fost la o petrecere de familie, unde au mâncat o prăjitură făcută în casă. Noaptea li s-a făcut rău, iar dimineaţă s-au dus cu toţii la spital. Mama şi fetiţa au ajuns la secţia Boli infecţioase a spitalului judeţean Oradea, medicii suspectau că au suferit o toxiinfecţie alimentară. O oră şi jumătate a stat pe holul secţiei cu fetiţa, care avea frisoane şi se simţea din ce în ce mai rău, până când medicul a internat-o într-un salon mizerabil, iar probele prelevate pentru analize au fost lăsate pe hol într-o cutie la îndemâna oricui. La spital au ajuns şi alte rude, pentru că 11 persoane din familie se intoxicaseră cu salmonelă din ouăle folosite pentru prăjitură.

A două zi, sâmbătă, Patricia s-a simţit ceva mai bine. Mama îşi aminteşte că la ora 9 seara fetiţa a început să tremure. Avea frisoane puternice, iar bunica a plecat să cheme un medic. Delia şi-a învelit copilul în pături şi a ţinut-o la piept că să o încălzească. După 10 minute, bunica s-a întors în salon pentru că n-a găsit pe nimeni, însă la scurt timp a plecat din nou, pentru că fetiţa tremura din tot corpul. A durat ceva timp până când s-a întors cu o asistentă care s-a oferit să-i aducă două flacoane cu apa caldă. A plecat, şi-a revenit după un sfert de oră, scuzându-se că a trebuit să încălzească apa la bucătărie. I-au pus flacoanele sub pături, însă Patricia avea să treacă de la frisoane la febră. Abia atunci a venit medicul care i-a întins o pastilă de algocalmin, cerându-i mamei să-şi facă copilul să tacă. Nu s-a apropiat să o consulte. A ieşit din salon stingând lumina şi la scurt timp a venit asistenta cu un termomentru care arăta 39 de grade.

Când temperatura a depăşit 41 de grade, fetiţa a început să delireze. Asistenta i-a făcut o injecţie, iar temperatura corpului a scăzut. Când i-au schimbat hainele ude de transpiraţie, au observat o pată vineţie pe picior. Doctoriţa a plecat să cheme un coleg, timp în care mama a încercat să-şi treazească fetiţa. Când medicul venit să vadă ce se întâmplă, a văzut că fetiţa nu reacţionează, că are o pată vineţie pe picior, şi-a dat seamă că starea ei e critică şi a cerut să fie transferată imediat la spitalul judeţean. Aici au aflat, după un consult, că nu îi mai funcţionează ficatul, rinichii. Medicii au făcut tot posibilul s-o salveze, dar din păcate era prea târziu, şansele ei erau de 5%, au mai ţinut-o în viaţă trei ore.

După un an de la moartea fetiţei, părinţii sunt în stare de şoc. Au păstrat camera fetiţei ca în ziua în care a ieşit pentru ultima dată din casă şi au umplut-o cu fotografiile ei. Raportul medico-legal avea să arate că micuţa a murit din cauza infecţiei cu salmonelă, dar şi a bacilului piocianic pe care părinţii cred că l-ar fi luat din spital.

Părinţii au depus plângere la Parchet şi aşteaptă. Nu vor despăgubiri materiale, vor doar că medicii pe care îi consideră vinovaţi de moartea fetiţei lor să plătească.

Cele două doctoriţe care au fost reclamate au refuzat să discute cu noi, spunând că există o anchetă pe rol. În urma Patriciei a rămas doar lupta părinţilor care vor să afle adevărul şi să-i ferească alţi părinţi să trăiască drama lor.

În România, numărul medicilor acuzaţi de colegiu poate fi numărat pe degete. Nu plătesc pentru greşelile lor, pentru că legea malpraxisului e neclară. Au simţit-o pe pielea lor soţii Berindei. Şi-au pierdut fetiţa în urma unei operaţii despre care care medicii le spuseseră că e foarte simplă. În ziua în care s-au împlinit şase luni de când şi-au înmormântat copilul, au aflat că plângerea lor adresată colegiului medicilor a primit un răspuns. După câteva minute, au ieşit cu răspunsul tipărit pe trei pagini. Soţii Berindei vor contesta decizia colegiului, pentru că vor să afle adevărul. Vor să înţeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi. Familia contesta modul cum au acţionat medicii, înainte şi după ce micuţei i s-a oprit inima. Mama fetiţei îşi aminteşte că padelele pentru copii erau în alt bloc operator şi au fost aduse prea târziu. Un lung şir de erori pentru care responsabilii trebuie să plătească. Până atunci, ei trebuie să aştepte.

Procesele vor dura însă ani de zile, pentru că în România legea malpraxisului nu ajută pe nimeni. Nici pe medici, nici pe pacienţi. Un proiect de lege iniţiat de senatorul Tudor Ciuhodaru, medic la rândul lui, ar putea să simplifice lucrurile. Legea urmează să ajungă în camera deputaţilor, însă chiar iniţiatorul ei crede că sunt slabe şanse să intre vigoare. Anual, companiile de asigurări obţin 3 milioane de euro din cotizaţiile pentru malpraxis pe care medicii obligaţi le plătească. Totuşi pacienţii nu despăgubiţi. Victimele cazurilor de malpraxis sunt şi victimele unui sistem viciat în care medicii sunt puşi să-şi judece colegii. Un sistem în care pacienţii n-au niciun fel de drepturi. Protestele lor, strigătele de ajutor, umilinţă şi mai ales durerea de a fi pierdut pe cineva drag sunt prea puţine argumente pentru cei care au obligaţia, dacă nu legală , cel puţin morală, de a le spune adevărul.

Reportaj difuzat de ProTV emisiunea "România, iubesc!" din 1 mai 2011