JP Morgan: BNR poate prelua la nevoie băncile greceşti şi să le revândă ulterior

Autor: Liviu Chiru 23.06.2011

BNR are capacitatea de a prelua la nevoie subsidiarele locale ale băncilor elene, în cazul în care băncile-mamă vor ajunge în situaţia de a fi forţate să renunţe la operaţiunile internaţionale, şi să le revândă mai târziu ca operaţiuni viabile, notează într-un raport analiştii de la Londra ai băncii americane JP Morgan.

"Chiar dacă sănătatea băncilor-mamă din Grecia se deteriorează până la punctul în care sunt nevoite să se retragă din România, sistemul bancar românesc va putea să facă faţă situaţiei. În primul rând, deşi băncile elene au o cotă de piaţă importantă, cei mai mari jucători sunt (controlaţi -n .red.) de austriecii de la Erste şi franceii de la SocGen. În al doilea rând, autorităţile au resursele necesare pentru a prelua subsidiarele băncilor elene şi să le revândă ulterior altor bănci străine", consideră analiştii JP Morgan.

Ei notează că deşi datele Băncii Reglementelor Internaţionale arată că băncile elene au o expunere pe România ce echivalează cu 13,1% din Produsul Intern Brut, aceasta include toate activele, deşi o bună parte sunt finanţate prin surse atrase pe plan local.

Citând date ale BNR, JP Morgan reaminteşte că finanţările intra-grup primite de băncile cu capital elen reprezintă doar 3,5% din PIB, iar peste 70% din acestea au scadenţa mai mare de un an.

"Rezervele valutare ale BNR, de circa 30% din PIB, ar trebui să poată acoperi orice potenţială retragere de fonduri din ţară", concluzionează analiştii JP Morgan, recomandând chiar investitorilor să profite de nivelul actual al cursului pentru a redeschide poziţii pe leu, pariind pe o apreciere a cursului în lunile următoare.