Franţa anunţă începerea retragerii din Afganistan

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 23.06.2011

Încheierea angajamentului francez în Afganistan este declanşată cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, prin anunţarea, joi, a "retragerii progresive" a unei părţi a soldaţilor, în paralel cu repatrierea programată a unei treimi din forţele americane, până în vara lui 2012, relatează AFP.

Această retragere, potrivit ministrului Apărării, Gerard Longuet, "nu constituie o surpriză" şi respectă, în general, calendarul retragerii definitive, programată în 2014, la summit-ul NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010.

"Acesta este, în primul rând, rezultatul eliminării lui (Osama) ben Laden şi al eforturilor oamenilor, pe teren", a declarat Longuet, pentru postul de televiziune BFM-TV.

Ministrul s-a referit la o reducere cu un sfert a trupelor franceze, ceea ce ar aduce, în vara lui 2012, la aproximativ 3.000 de oameni efectivele franceze staţionate în Afganistan, mobilizaţi în principal în estul ţării.

Declaraţia franceză are loc după ce Barack Obama a anunţat, miercuri seara, o retragere, până în vara lui 2012, a unei treimi din cei aproximativ 99.000 de soldaţi americani din Afganistan, dintre care 10.000 în acest an.