BCR şi-a bugetat o creştere cu 15% pe ipotecare. Motorul este tot programul „Prima casă“

Autori: Cristina Cuncea - Mediafax , Ciprian Valentin Botea 24.06.2011

BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi-a bugetat o creştere cu 10-15% a soldului creditelor imobiliare în acest an, mizând pe cererea încă ridicată de finanţări prin programul "Prima casă", a declarat Ştefan Coroianu, directorul executiv al direcţiei managementul produselor de retail din BCR.

"Continuarea programului guvernamental va avea influenţe pozitive asupra pieţei pentru că permite existenţa unor tranzacţii, chiar dacă programul se adresează mai ales tranzacţiilor de mici dimensiuni", a spus Coroianu.

El afirmă că BCR deţine o cotă de piaţă de 30% pe segmentul creditului imobiliar, ceea ce ar înseamna un sold de 2,1 mld. euro. Băncile locale aveau la sfârşitul lunii aprilie un portofoiu total de credite pentru locuinţe de aproape 7 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Anul trecut, banca a acordat 1.100 de credite imobiliare cu o valoare de 41 mil. euro clienţilor care au cumpărat o locuinţă de la agenţiile imobiliare partenere ale BCR, iar 85% din aceste tranzacţii au fost finanţate prin "Prima casă".

Banca a vândut în primele trei etape din programul "Prima casă" împrumuturi cu o valoare cumulată de 600 mil. euro şi intenţionează să-şi dubleze expunerea în cea de-a patra ediţie a programului, în care statul mai garantează doar jumătate din creditele acordate.

Banca a semnat la începutul lunii iunie protocolul de participare la ediţia a patra din "Prima casă" şi spune că în prima săptămână a semnat contractele pentru primele zece credite. Numărul cererilor de credite se ridică la circa 200 de solicitări pe zi.

"Numărul cererilor este mai mare faţă de ediţiile precedente, dar asta se explică prin sincopa dintre faza a treia şi a patra. Am dat zece credite în prima săptămână de la lansarea programului, ne aşteptăm la concretizarea unui număr mai mare de cereri în perioada ur­mătoare", a precizat Coroianu.

Un studiu efectuat de BCR la nivel naţional în perioada aprilie-mai pe un eşantion de 1.469 de persoane arată că 45,5% din românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă preferă finanţarea prin programul "Prima casă" în condiţiile în care principalele criterii după care se ghidează sunt costurile reduse şi avansul foarte mic. Aproape jumătate din cei care vor să-şi cumpere o casă spun că nu au economii decât pentru un avans cuprins între 5% şi 10% din preţul locuinţei.

Coroianu a declarat că BCR a decis să participe în continuare la program având în vedere comportamentul de plată foarte bun din primele faze. Ponderea întârzierilor la plată este sub 0,5% din soldul creditelor acordate.

Până în prezent doar cinci bănci au semnat protocoalele de participare la "Prima casă" 4, iar alte şapte sunt interesate să intre în program. BCR nu exclude achiziţia portofoliului de credite acordate prin primele faze ale "Prima casă" de la altă bancă care nu mai doreşte participarea la program, Coroianu menţionând că deocamdată nu există discuţii în acest sens.

În ceea ce priveşte moneda în care ar trebui să se facă împrumuturile imobiliare, Coroianu s-a arătat adeptul împrumuturilor în euro.

"Experienţa din piaţă arată că pentru achiziţia de credite pe termen lung diferenţele de dobândă între cele în euro şi leu pun presiune mare pe rate. Astfel, pentru finanţările pe termen lung soluţia potrivită este finanţarea în euro", a spus el.