Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc: Gabriel Oprea şi Elena Udrea au averi de peste două milioane de euro fiecare

Autori: Adelina Mihai , Cristi Moga 24.06.2011

Cei mai bogaţi miniştri din ca­binetul Boc sunt Gabriel Oprea (Apărare) şi Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), a căror avere este de 2,5, respectiv 2 mil. euro. La coada clasa­mentului sunt Valeriu Tabără (Agricultură) şi Teodor Baconschi (Afaceri Externe), ale căror bunuri nu valorează mai mult de 80.000 de euro. Totuşi, miniştrii cabinetului Boc au averi cumulate de peste 8 mil. euro. Cum se explică faptul că angajaţi care au lucrat aproape toată viaţa la stat, unde sa­lariul fix n-a depăşit niciodată 1.500 de euro/ lună, au reuşit să strângă asemenea averi?

"Răspunsul e destul de simplu: mai mult ca sigur au făcut business, iar firmele le-au adus profit chiar înainte de a deveni demnitari. Declaraţiile de venituri care ar trebui să fie verificate sunt cele de la Fisc, nu cele depuse la Parlament, pe care sunt trecute şi veniturile din dividende şi cele din drepturi de autor. Oricine ar ancheta aceşti oameni ar ajunge la concluzia că averile pe care le-au dobândit sunt justificabile pentru că nu există om întreg la cap care să declare averi nejustificabile, crede profesorul Vla­dimir Pasti, sociolog şi politolog specializat în studierea evoluţiilor politice şi sociale ale tranziţiei româneşti.

Sumele ar putea fi mult mai mari dacă şi toate veniturile încasate de demnitari ar fi la suprafaţă, spun specialiştii.

"Ar fi interesant de văzut câţi dintre foştii şi prezenţii demnitari au acţiuni la purtător în companii, câţi au transferat prin procedee complexe afaceri pe numele unor apropiaţi şi participă activ la operaţiunile de spălare a banilor murdari sau câţi primesc comisioane aferente actului de corupţie în zonele off shore, de paradis fiscal, ale lumii", susţine Dan Ionel Blănculescu, consultant în cadrul companiei Consultanţă şi Investigaţii Financiare, care a fost ministru al contro­lului în cadrul guvernului Năstase. El spune că ana­liza patrimoniului net al fiecărui mi­nistru, adică diferenţa dintre averea propriu-zisă şi datoriile aferente acesteia, este mult mai complexă, trebuie luate în calcul varia­bile precum averile pe care le deţineau înainte de a primi funcţia de demnitar, adică în momentul T0 şi averile pe care le au acum. În opinia lui, procedeele de ascundere a ave­rilor au devenit o artă în care s-au desăvârşit consultanţi financiari şi avocaţi celebri în întreaga lume.

Topul celor mai bogaţi miniştri din guvernul Boc: Gabriel Oprea şi Elena Udrea au averi de peste două milioane de euro fiecare

"Noi privim numai aparenţe, iar dincolo de aceste aparenţe averile pot fi cu mult mai mari. În analizele şi calculele pe care le-am făcut am estimat că în ultimii 21 de ani peste 50 mld. euro au plecat din Ro­mânia, multe prin corupţie şi evaziune fiscală, după cum am văzut în ultima perioadă, in­fracţiuni foarte legate între ele", a mai spus Blănculescu. El a adăugat că cele peste 50 mld. euro sunt blocate în zonele off-shore şi că instituţia americană Global Financial Integrity a făcut un studiu re­cent prin care a arătat că în aceste para­disuri fiscale românii depo­zitează anual peste 3,6 mld. dolari. "Dacă extrapolăm zo­na infracţională a Portului Constanţa la nivelul întregii ţări, pe orice sector de activitate, de la licitaţii publice, companii de stat la che­restea, cereale, fier vechi, ţigări, alcool, pro­duse petroliere etc. şi luăm în consi­derare principiul aisber­gului, potrivit că­ruia partea la suprafaţă, văzută, nu depă­şeşte 10% din întreg, atunci declaraţiile de avere reprezintă nu mai mult de 10% din valoarea totală a adevăratelor averi, deţinute de cetăţenii avuţi ai ţării, indiferent dacă aceştia sunt demnitari sau nu", a spus Blănculescu.

Evaluările imobiliare folosite în analiză sunt orientative şi au avut în vedere preţurile medii de tranzacţio­nare ale locuinţelor (între 500 de euro/mp într-un oraş secundar şi până la 1.500 de euro/mp în cadrul locuinţelor din sectorul 1 al Capitalei, în timp ce autovehiculele au fost evaluate folosind preţuri solicitate pe site-urile de profil pentru modele asemănă­toare. Unde nu era menţionat modelul a fost estimat un preţ mediu al mărcii res­pective. Spre exemplu, automobilul Lexus GS 300 din 2009 deţinut de Laszlo Borbely a fost evaluat la un preţ de 20.000 de euro, în timp ce apartamentul de 47 mp din Bucureşti al lui Sebastian Lăză­roiu a fost evaluat la 50.000 de euro. "O bună parte din avuţiile făcute sunt în anii de glorie, în perioada 2004 - 2007, în spe­cial din imobiliare, când preţurile au cres­cut de la 30 de dolari pe metru pătrat la 3.000 de dolari pe metru pătrat. Cine a cumpărat un apartament în blocurile socialiste în anii '90 cu 20.000 de dolari l-a vândut cu 150.000 $ în anii 2000, iar la fel s-a întâmplat şi în cazul tere­nurilor agricole", a mai spus Pasti, care este profesor în cadrul SNSPA.


Câţi bani au câştigat secretarii de stat de la Finanţe şi ce averi au

Cei trei secretari de stat membri ai echipei de conducere a Ministerului Finanţelor au câştigat anul trecut venituri cumulate reprezentând puţin peste un milion de lei, cei mai mulţi bani fiind încasaţi de Bogdan Drăgoi, secretar de stat responsabil cu trezoreria, conform declaraţiilor de avere publicate pe site-ul instituţiei. Depozitele bancare reprezintă în continuare singura formă de plasament pentru economiile personale folosită de cei trei secretari de stat. Şefii de la Finanţe au economii în moneda naţională în sumă de 1,22 mil. lei, iar cumulat cu sumele în valută plasamentele în bănci se apropie de 2 mil. lei. În timp ce secretarul de stat responsabil cu bugetul Gheorghe Gherghina îşi ţine economiile doar în lei, Bogdan Drăgoi şi Dan Lazăr au şi plasamente în euro şi dolari. Gherghina a câştigat anul trecut 276.953 de lei, din care cea mai mare parte reprezintă suma încasată din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări Garanţii şi Asigurări (CIFGA) la Banca de Import-Export a României. Gherghina are depozite şi conturi curente la trei bănci, toate în lei, în valoare de 97.912 lei. El are şi datorii la bănci, declarând un credit de la CEC Bank, contractat în 2008 pe 25 de ani, de 855.891 lei. Gherghina deţine şase terenuri, dintre care două în Bucureşti, în intravilan, şi patru terenuri în Argeş - trei agricole şi unu forestier. Totodată, secretarul de stat mai are două case în Bucureşti, una de aproape 500 de metri pătraţi, şi tablouri de 49.900 de lei. Secretarul de stat responsabil cu trezoreria Bogdan Drăgoi a câştigat anul trecut aproape 700.000 de lei, cei mai mulţi bani încasându-i din calitatea de membru al CIFGA Eximbank, de unde a obţinut circa 200.000 de lei, în timp ce pentru funcţia de membru al CA al CEC Bank a primit puţin peste 408.000 de lei. Dan Lazăr, numit anul trecut secretar de stat responsabil cu legislaţia fiscală, a câştigat cel mai puţin, respectiv 114.787 lei. El are economii în lei în valoare de 64.503,5 lei, dar şi două conturi în valută de 1.560 de dolari, respectiv 68 de euro. Cea mai mare sumă, de 54.610,6 lei, este păstrată într-un cont de economii constituit în 2011 la CEC Bank. Claudia Medrega

Notă: estimările privind averile miniştrilor au fost realizate în urma unei evaluări a bunurilor şi activelor deţinute de aceştia: terenuri, clădiri, automobile, depozite bancare, bijuterii şi venituri din chirii, din care s-a scăzut valoarea datoriilor raportate de fiecare ministru. Informaţiile au fost extrase din declaraţiile de avere aferente anului 2010 şi depuse de fiecare ministru (cu excepţia lui Sebastian Lăzăroiu) în luna iunie a acestui an şi publicate pe site-ul Guvernului.