Terenurile agricole, mai ieftine de 40 de ori decât în Occident

Autor: Gabriel Razi 24.06.2011

Jurnaliştii britanici prezintă terenul arabil din România ca pe o investiţie sigură atât pentru companiile din agricultură, dar şi pentru investitori având în vedere avansul preţurilor pentru produsele agroalimentare şi terenuri la nivel mondial.

În ultimul an cotaţia grâului şi a porumbului s-a dublat pe pieţele in­terna­ţionale.

Terenurile agri­­cole din România sunt şi de 40 de ori mai ieftine decât cele din alte ţări din vestul Europei, scrie cotidianul britanic The Telegraph. În România preţul unui hectar de teren se învârte între 1.000 şi 2.000 de euro în funcţie de zonă, potrivit anunţurilor de vânzare postate pe internet, în Olanda preţul se ridică la aproape 50.000 de euro, iar în Danemarca un hectar costă 28.000 de euro, în timp ce preţurile din Cehia variază între 2.400 de euro şi 2.500 de euro, potrivit datelor Eurostat.

Britanicii apreciază că România este piaţă bună pentru terenurile agricole pentru că dispune de aproape 10 mil. hectare de teren arabil, dar şi pentru că terenurile în alte ţări din regiune precum Ungaria sau Cehia sunt de două-trei ori mai scumpe.

Preţurile mici ale terenurile agricole au atras în România investitori danezi, britanici, germani sau libanezi.

Interesul pen­tru terenul agricol românesc nu este surprinzător având în vedere că la o investiţie de 2 mil. euro pentru 1.000 de hectare de teren, un investitor va obţine venituri de 1 milion de euro dintr-o singură recoltă de grâu, la un preţ mediu de 250 de euro/tonă şi o producţie la hectar de circa 4 tone.

Acum cei mai mari proprietari de teren agricol din România rămân în continuare companiile cu capital românesc însă în topul primelor zece firme care deţin terenuri agricole îşi fac loc şi două companii cu capital străin.

Companiile Maria Trading şi Agro Chirnogi, deţinute de un grup de oameni de afaceri libanezi, deţin peste 25..000 de hectare de teren agricol, în timp ce Delta-Rom Agriculture, controlată printr-un offshore din Luxemburg, are în proprietate 10.000 de hectare de teren. Alţi investitori, precum germanii de la Vital&Heyl sau danezii de la JD Agro s-au orientat către suprafeţe mai mici între 1.500 şi 5.000 de hectare.

În ultima perioadă investiţiile în terenurile agricole sunt tot mai vizile având în vedere că în ultimii ani fermele cu suprafeţe de peste 50 de hectar au cumpărat 350.000 de hectare de teren de la micii proprietari, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Investitorii au plătit în această perioadă între 350 de milioane de euro şi 700 de milioane de euro pentru terenurile pe care şi le-au adăugat în portofoliu, la un preţ mediu între 1.000 şi 2.000 de euro/hectar

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil, 3,3 milioane hectare păşuni, 1,5 milioane hectare fâneţe, 218.000 hectare vii şi 206.000 hectare livezi.