România, ţara extremelor. După ce în mai avea cea mai bună perspectivă economică din ECE, în iunie a înregistrat cea mai amplă deteriorare - ZEW

Autor: Marius Oncu - Mediafax 24.06.2011

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a înregistrat în iunie cea mai puternică înrăutăţire din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW.

România a coborât astfel de pe prima pe a doua poziţie între ţările din regiune în funcţie de aşteptările la şase luni.

Indicele care evaluează aşteptările pentru următoarele şase luni a înregistrat un declin de 24,3 puncte în iunie, la 25,8 puncte.

România a fost devansată de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte. Dintre statele Europei Centrale şi de Est incluse în sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

La nivelul regiunii, aşteptările pentru următoarele şase luni au înregistrat, de asemenea, o înrăutăţire considerabilă, mai mică doar decât cea pentru România. Indicele pentru Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.

În funcţie de situaţia actuală a economiei, România se menţine pe penultimul loc din regiune, înaintea Ungariei. Indicele pentru România a scăzut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe lângă România şi Ungaria, doar Croaţia, cu -15,1 puncte, mai este evaluată negativ.
Pentru Europa Centrală şi de Est, indicatorul percepţiei economice a scăzut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.