iPad 2 s-a lansat oficial în România. Primul cumpărător, o olandeză. Vedeţi aici imagini de la lansare - GALERIE FOTO

Autor: Ştefan Vrabie 26.06.2011

Cele câteva mii de iPad-uri 2 vândute pe piaţa gri (importuri neautorizate oficial de Apple) din România din aprilie până în prezent au diluat interesul pentru lansarea oficială a tabletei pe piaţa locală, chiar dacă preţurile praticate au scăzut şi cu câte 100 de euro pe bucată.

Spre exemplu, la magazinul iStyle din Băneasa Shopping Center, vineri la ora 18,00 - momentul lansării oficiale a tabletei, în magazin a existat un singur cumpărător.

Conform oficialilor iStyle, numărul de iPad-uri livrate pentru lansarea de la magazinele iStyle a fost de 1.000 de unităţi. Dora Popeneciu, directorul general al iStyle România, a declarat pentru ZF că au fost precomandate 50 de tablete. De asemenea, ea a menţionat că în magazinul din Cluj au fost vândute 7 iPad-uri în primele minute de la lansare.

Odată cu intrarea oficială a tabletei pe piaţa din România, respectiv din surse autorizate Apple, preţurile au scăzut şi la retailerii care anterior aveau preţuri mai mari. La eMag, de exemplu, cel mai ieftin iPad (16 GB, conexiune WiFi) costă acum 2.099 lei, faţă de 2.500 de lei în aprilie.

Şi în reţeaua iStyle, lanţ de magazine care nu a pus în vânzare tableta până când aceasta nu a fost lansată oficial de Apple în România, preţurile sunt similare, respectiv variază între 2099 de lei, versiunea de bază cu 16 GB şi conexiune Wi-Fi, până la 3.549 lei, versiunea de 64 GB, cu conexiune Wi-Fi şi 3G, modelele cu conexiune 3G vin cu o cartelă Internet Vodafone cu trafic de 500 MB inclus. Ulterior clienţii pot reîncărca şi alege oricare dintre opţiunile disponibile pentru Cartela Internet Vodafone. Şi la eMag, orice iPad 3G este livrat cu o cartelă prepay Vodafone care asigură trafic gratuit pe net în limita a 500 Mb de date.

Primul şi singurul cumpărător prezent la ora lansării la magazinul din Băneasa Shopping Center nu a fost un român, ci o fată din Olanda care locuieşte în România. Motivul pentru care şi-a cumpărat iPad 2 din România este acela că pe piaţa olandeză se găseşte mai greu o astfel de tabletă. Odată cu intrarea oficială a iPad 2 în România, reţeaua iStyle va oferi şi service pentru acest produs.

"Până acum nu aveam voie să facem acest lucru, în conformitate cu cerinţele Apple, care nu ne permite să oferim service pentru produsele care nu au fost lansate oficial în România", spune Dora Popeneciu.

Ea compară situaţia cu cea în care o persoană aduce în România pe cont propriu un model "exotic" de autoturism, care nu e vândut oficial de producător pe piaţa locală. "Cum poţi să repari ceva dacă nu ai piesele originale şi acces la know-how?".

Reţeaua iStyle a început să vândă din luna aprilie şi iPhone împreună cu Vodafone. Rezultatul? "Vânzările au fost foarte bune, de câteva sute de unităţi", spune managerul iStyle.

Ea estimează că, luând în calcul vânzările de accesorii, în România sunt "cu mult" peste 300.000 de telefoane Apple.