Săptămână de fierbere în asigurări. Alegeri la CSA, Cristian Constantinescu pleacă de la UNSAR, Adamescu cumpără Astra Asigurări, se anunţă schimbări la conducerea Omniasig

Ziarul Financiar 26.06.2011

Săptămâna ce tocmai a trecut a fost plină de evenimente în sectorul asigurărilor. Într-un moment în care comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat trebuie să aleagă membrii consiliului de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cristian Constantinescu a anunţat că s-a retras de la conducerea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), în condiţiile în care el a fost nominalizat de către PDL pentru postul de preşedinte al CSA.

Cristian Constantinescu s-a retras de la con­ducerea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), în locul său fiind desemnată Daniela Grigore, directorul diviziei de daune din cadrul Allianz-Ţiriac.

El renunţă la şefia UNSAR în contextul în care la sfârşitul acestei luni îi expiră mandatul de consilier al Allianz-Ţiriac, compania care deţine preşedinţia organizaţiei până în 2013. Mandatul de preşedinte al UNSAR este deţinut de una din societăţile membre, care desemnează propriul reprezentant pentru a exercita această funcţie. Constantinescu rămâne în continuare membru în Consiliul de Supraveghere al Allianz-Ţiriac, dar spune că a renunţat la poziţia deţinută în cadrul UNSAR pentru a permite unui executiv al companiei să exercite această funcţie. Daniela Grigore lucrează la Allianz-Ţiriac din 2007 după ce anterior deţinuse poziţii de conducere la Asirom şi Garanta.

Cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa locală şi-a schimbat proprietari, Dan Adamescu reuşind să deţină, prin intermediul Nova Group, 99,7% din Astra Asigurări. Omul de afaceri a cumpărat cu 106 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) pachetul de acţiuni de 27% deţinut de grupul austriac Uniqa la Astra.

Transferul pachetului de 27% a fost realizat prin intermediul bursei, Astra fiind listată pe piaţa Rasdaq. Astra are o capitalizare de 471 milioane lei (circa 111 mil. euro) în funcţie de cotaţia acţiunilor pe piaţa principală, dar la preţul la care Uniqa a vândut participaţia compania a fost evaluată la numai 393 milioane lei (92,5 mil. euro).

Acţiunile fuseseră cumpărate de austrieci în 2005 tot de la Dan Adamescu, valoarea tranzacţiei de atunci fiind de 10 mil. euro, Uniqa încasând astfel de 2,5 ori mai mult decât a plătit în urmă cu şase ani.

Tot în această săptămână asigurătorul a decisă să vândă 16% din acţiunile Generali către grupul italian Generali. Astra, societate care s-a desprins din fosta Administraţie a Asigurărilor de Stat - ADAS, deţinea cele 16% din acţiuni încă de la venirea italienilor în România, în 1994.

De la preluarea societăţii de către omul de afaceri Dan Adamescu, în 2001, au fost numeroase negocieri de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut la Generali, dar preţul propus de italieni a fost considerat nesatisfăcător.

"Tranzacţia a fost perfectată în ultimele luni, urmând să fie autorizată şI avizată de autorităţile competente. Noi am avizat astăzi despre această tranzacţie Bursa de Valori Bucureşti, la încheierea procedurilor de autorizare. Este o simplă coincidenţă faptul că ieri Nova Trade a cumpărat pachetul de 27% din Astra de la Uniqa", a spus Radu Mustăţea, preşedintele Astra Asigurări.

Şi Omniasig pare să fie într-o furtună, existând zvonuri în piaţă că preşedintele asigurătorului, Constantin Toma, s-ar retrage de la conducerea companiei de asigurări pe care o conduce de 15 ani.

Întrebat de ZF dacă s-a retras de la conducerea Omniasig, Constantin Toma a răspuns: "Nu este o informaţie corectă", deşi mai multe surse din piaţă indică că acesta şi-ar fi prezentat deja demisia austriecilor de la Vienna Insurance, acţionarul majoritar al Omniasig.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Vienna Insurance nu au dorit să comenteze pe marginea eventualei demisii a lui Constantin Toma, dar au precizat că grupul se află în acest moment într-un proces de schimbare a structurii afacerilor pe care le deţine în România.

"Vienna Insurance Group se află într-un proces de schimbare a structurii afacerilor din România. Nu comentăm alte zvonuri", a spus Alexander Jedlicka, responsabil PR la Vienna Insurance Group.

Austriecii deţin pe plan local alături de Omniasig şi companiile Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.