Acţionarii BVB nu au venit la AGA ca să voteze fuziunea cu Sibex

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 26.06.2011

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au reuşit nici sâmbătă să dezbată înjumătăţirea capitalului social, de la 76,7 milioane lei la 38,3 milioane lei, şi aprobarea de principiu a fuziunii cu Sibex, deoarece nici la a doua convocare nu s-a întrunit cvorumul necesar.

La AGEA au fost prezenţi acţionari care deţin împreună 24,06% din acţiunile Bursei de Valori, iar cvorumul minim era de 50%. Vineri, la prima convocare, şedinţa nu s-a putut derula din lipsă de cvorum, fiind prezenţi acţionari care deţin doar 45,2% din titluri, faţă de nivelul minim cerut, de 75%.

"Nu pot să spun acum dacă vom repune subiectele în discuţie într-o altă AGA. Prezenţa de astăzi a arătat o lipsă de interes a acţionarilor, deşi punctele de pe ordinea de zi au fost interesante", a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Stere Farmache.

Reducerea capitalului social a fost solicitată în luna aprilie de mai mulţi acţionari, însă propunerea nu a fost inclusă de Consiliul de Administraţie al BVB pe ordinea de zi a AGA de la sfârşitul lunii, deoarece cererile acţionarilor respectivi nu au întrunit anumite criterii de "fond şi formă".

Ulterior, Consiliul de Adminsitraţie al Bursei a convocat o nouă AGA pentru 24 iunie în care să se discute solicitările acţionarilor.

Potrivit unor surse din piaţa de capital propunerea de diminuare a capitalului social ar fi fost prezentată în luna aprilie de fonduri administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, unele fonduri ale Erste Sparinvest, de preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, dar şi alte firme de brokeraj şi bănci.

Conducerea BVB a prezentat, cu câteva zile înainte de AGEA de sâmbătă, acţionarilor un material informativ prin care arată că înjumătăţirea capitalului reduce din "agresivitatea" competiţională a Bursei şi poate transforma BVB într-o "ţintă mai facilă" în cazul unei eventuale tentative viitoare de preluare şi "poate reprezenta un stimul suplimentar pentru potenţiale procese de fuziune".

"De asemenea, la un nivel sensibil mai redus al capitalurilor proprii, s-ar putea pune în discuţie în ce măsură BVB va mai considera oportun să susţină activitatea unor companii sau instituţii din «Grup» care înregistrează în mod tradiţional pierderi. Reducerea disponibilităţilor financiare ale BVB va diminua semnificativ veniturile financiare ale companiei. Astfel, pentru a menţine profitabilitatea, se creează o presiune suplimentară asupra managementului de a creşte veniturile operaţionale şi/sau de a reduce costurile (ceea ce va presupune foarte probabil, în lipsa unei abordări mai inovative, concedieri, reduceri de salarii/bonusuri etc.)", se mai arată în materialul informativ transmis de Bursă acţionarilor.

În plus, directorul general al BVB, Valentin Ionescu, anunţa în luna aprilie că Bursa este în discuţii cu acţionarii unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune pentru preluarea operatorilor de piaţă respectivi şi dispune de 20 milioane lei (4,7 milioane euro) pentru astfel de achiziţii.

Pe ordinea de zi a AGA de vineri figura şi aprobarea de principiu a fuziunii BVB cu bursa de la Sibiu.

Fuziunea celor două burse a mai fost în discuţie la BVB la finele lunii aprilie, în AGA, în aceeaşi zi cu şedinţa acţionarilor de la Sibex. Totuşi, atunci la BVB nu s-a întrunit cvorumul necesar, în timp ce la Sibiu s-a aprobat de principiu fuziunea.