Schaeuble: Respingerea măsurilor de austeritate în parlamentul elen ar bloca tranşa către Grecia

Autor: Vlad Popescu 26.06.2011

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a avertizat că un eventual refuz al parlamentului elen de a adopta planurile de austeritate ale guvernului ar conduce la blocarea următoarei tranşe din împrumutul către Grecia, necesară pentru evitarea intrării în default, transmite Reuters.

"Dacă pachetul este respins, ipoteză la care nimeni nu se aşteaptă, atunci precondiţiile nu vor mai fi îndeplinite pentru FMI, UE şi pentru ţările zonei euro, de a debloca următoarea tranşă din ajutor", a declarat Schaeuble pentru ziarul Bild am Sonntag.

Atena are nevoie înainte de jumătatea lunii iulie de cea de-a cincea tranşă, de 12 miliarde euro, din finanţarea externă de 110 miliarde euro contractată anul trecut de la UE şi FMI, pentru a evita intrarea în default (incapacitate de plată).

"Stabilitatea întregii zone euro ar fi în pericol şi am avea nevoie să ne asigurăm urgent că riscul de contagiune pentru sistemul financiar şi pentru alte state din zona euro ar fi controlat", a afirmat oficialul german.

Parlamentul elen va dezbate miercuri şi joi măsurile de austeritate propuse de guvern, de 6,5 miliarde euro pentru acest an şi 22 miliarde euro pentru perioada 2012-2015, necesare pentru a reduce deficitul bugetar şi a obţine noi împrumuturi de la UE şi FMI. Din pachetul legislativ promis de guvern instituţiilor financiare internaţionale fac parte şi măsuri de accelerare a programului de privatizare prin care statul vrea să atragă 50 miliarde euro în următorii cinci ani, spre reducerea datoriei publice.

"Facem tot posibilul să prevenim agravarea crizei, dar trebuie să fim pregătiţi pentru orice (...) Sunt încrezător că se va găsi o majoritate în parlamentul grec pentru măsurile de austeritate", a mai spus ministrul german.

Premierul Papandreou este susţinut în parlament de o majoritate de 155 de voturi, din totalul de 300, care ar putea fi subţiată şi mai mult de două "dezertări" deja anunţate.