Opinie Mircea Sârbu, Business Magazin: OpenOffice şi LibreOffice sau cum a reuşit setea de bani să distrugă o comunitate de programatori

Autor: Mircea Sarbu 26.06.2011

Multe dintre marile corporatii IT au adoptat cu bratele deschise softul Open Source, l-au incurajat si adesea l-au sustinut cu resurse importante. Cu toate acestea, inca nu au inteles cat de delicata este relatia cu comunitatile informale de dezvoltatori pentru care pasiunea e mai importanta decat banii.

Am mai povestit de cateva ori in aceasta pagina despre istoria suitei de birotica OpenOffice, care a pornit de la o mica firma germana numita Star Division. Sun Microsystems a intuit potentialul aplicatiei, pretuind mai intai caracterul independent de platforma (adica gama de procesoare, sisteme de operare), asa ca a cumparat Star Division, in ideea de a avea in interiorul companiei o suita care sa ruleze pe toata diversitatea de computere utilizate. Apoi s-a gandit si la potentialul aplicatiei de a eroda imensa cota de piata a suitei Microsoft Office si a aplicat strategia free software: a publicat in regim open source codul programelor sub brandul OpenOffice.org si a invitat comunitatea programatorilor sa sustina proiectul. Succesul nu s-a lasat mult asteptat, iar Sun a profitat de viteza si calitatea dezvoltarii pentru a-si imbunatati varianta comerciala a suitei, StarOffice.

Este extrem de greu de apreciat cota de piata pe care a castigat-o OpenOffice in cei 11 ani de viata. Este cert ca versiunea 3 a fost descarcata de peste 100 de milioane de ori de pe situl oficial, dar a fost distribuita si de pe alte situri, a circulat pe torente si pe CD-uri. Cu toate acestea, nu se stie cate dintre instalari sunt folosite in mod curent. In zona de business si administratie (mai usor de monitorizat) se estimeaza o cota de peste 20%. In cercul meu de prieteni (mai cu seama profesionisti IT) nu-mi amintesc sa fi vazut altceva in ultimii ani. Dar mai important decat cota de piata este faptul ca OpenOffice a contribuit esential la impunerea setului de formate deschise pentru documente cunoscute sub denumirea ODF (OpenDocument Format), care a devenit standard ISO. Utilizarea acestor formate a atras multe administratii, care au inteles ca imense volume de documente se bazeaza pe un format binar proprietar si fara o documentatie publica, depinzand total de o singura companie.

Citiţi mai multe despre OpenOffice, LibreOffice şi comunităţile care au participat la dezvoltarea aplicaţiilor open source pe www.businessmagazin.ro.