Burci a convins băncile să voteze planul de reorganizare la Astra Vagoane

Autor: Neagu Lidia-Ileana 27.06.2011

Creditorii Astra Vagoane Arad au aprobat planul de reor­ganizare a companiei aflate în insolvenţă, plan care pre­vede printre altele continuarea activităţii comerciale şi men­ţi­nerea angajaţilor după ce un investitor s-a arătat interesat de achi­ziţia grupului IRS, din care face parte compania deţinută de omul de afaceri Cristian Burci.

Adunarea Generală a Creditorilor a aprobat planul de reorganizare săptămâna trecută, potrivit reprezentanţilor Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al pro­ducătorului de vagoane de marfă.

"Acest lucru a fost posibil în urma unui acord între vechii acţio­nari, principalii creditori şi un investitor ce şi-a manifestat interesul de a prelua grupul din care face parte şi Astra Vagoane. Detaliile privind această tranzacţie vor fi făcute publice pe măsura concretizării lor", spun repre­zen­tanţii administratorului judiciar.

Planul propus de societate şi Casa de Insolvenţă Transilvania se întinde pe o perioadă de 18 luni şi prevede continuarea acti­vi­tăţii comerciale, vân­za­rea fondului de comerţ, distribuiri eşalonate către creditori, precum şi men­ţi­nerea celor aproximativ 1.400 de angajaţi.

Planul a fost votat de trei categorii de cre­di­tori din patru, împotriva planului votând doar cre­ditorii bugetari, cu toate că planul prevedea distribuiri integrale către această categorie.

Astra Vagoane şi-a reluat operaţiunile cu plăţile privind aprovizionarea cu materiale, urmând ca săptămâna aceasta să reia activitatea de producţie.

Judecătorul sindic va decide în baza voturilor exprimate de creditori confirmarea planului de reorganizare la 13 iulie.

IRS are sediul central în Luxemburg şi mai deţine în Ro­mânia companiile Romvag Caracal şi Meva Dro­beta-Turnu Severin, care activează în domeniul producţiei de vagoane de marfă, precum şi circa 30% din acţiunile constructorului de nave fluviale Severnav Drobeta-Turnu Severin.

Romvag şi Meva au intrat de asemenea în insolvenţă, Meva fiind în reorganizare după ce creditorii au aprobat un plan în acest sens.

Aceste firme au datorii către bănci precum Royal Bank of Scotland, ING, Citibank şi Piraeus de circa 120 mil. euro, bani folosiţi pentru dezvoltarea fabricilor.

De asemenea, IRS controlează compania de transport feroviar Servtrans Invest şi, prin Astra Vagoane, firma de construcţii ICIM, tot din Arad.