Analiştii străini recomandă investiţiile în lei, chiar dacă cursul este sub presiune din cauza Greciei

Autor: Liviu Chiru 27.06.2011

Evenimentele din Grecia, unde liderii europeni încearcă să o salveze de la faliment, mişcă destul de bine cursul leu/euro, ceea ce arată că piaţa de la Bucureşti va fi influenţată de orice se întâmplă la greci. Săptămâna trecută cursul s-a mişcat între 4,21 şi 4,28 lei pentru un euro pe piaţa valutară interbancară, adică într-o marjă de 1,6%. Cursul maxim calculat şi publicat de BNR a fost de 4,2635 lei pentru un euro, atins luni, 20 iunie, atunci când situaţia politică din Grecia era în aer, iar unde de şoc se vedeau şi la Bucureşti.

Joi şi vineri cursul s-a mai calmat, coborând la 4,2160 lei pentru un euro. Pentru BNR stabilitatea cursului este extrem de importantă, şi de aceea dealerii cred că banca centrală a intervenit la începutul săptămânii trecute să mai calmeze spiritele.

Pentru analiştii străini, care urmăresc cursul prin prisma rezultatelor macroeconomice prognozate, leul este o monedă atractivă pentru investiţii. Ei le re­comandă investitorilor să redeschidă poziţii pe piaţa românească, vizând o scădere a cursului spre 4,1 lei pentru un euro. Investiţiile se referă fie la plasa­mentele în titluri de stat, care au o dobândă cuprinsă între 6% şi 7% la lei, fie în depozite în lei.

Numele grele din industria financiară mondială - de la grupurile cu prezenţă locală, precum Societe Generale sau Citi - până la gigantul JP Morgan - scriu din nou despre leu într-o notă optimistă, considerând că deprecierea provocată de problemele din Grecia a fost prea mare. "Deprecierea leului a fost determinată în principal de mişcarea pieţelor, ceea ce face probabilă şi o corecţie. Considerăm că euro va coborî la 4,1 lei până la sfârşitul anului", comentează analiştii Citi.

Francezii de la Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, a doua mare bancă locală, le recomandă investitorilor să cumpere opţiuni de tip put la un curs de 4,2 lei pentru un euro, cu ţinta de 4,1 lei/euro. "Cursul leu/euro a urcat agresiv în ultimele săptămâni şi considerăm că este timpul să se corecteze această mişcare. Preocuparea continuă pentru inflaţie şi lansarea recentă a programului de note pe termen mediu şi lung în valoare de 7 miliarde de euro ne fac să credem că autorităţile române ar putea lua măsuri în curând", notează analiştii SocGen. JP Morgan Lon­dra, filiala grupului american, notează: "După slăbirea recentă, leul s-a întors la nivelurile de dinaintea raliului din trimestrul întâi, o corecţie care considerăm că este încheiată şi care ne-a readus într-un punct atractiv pentru a deschide poziţii pe leu".

Săptămâna aceasta dealerii şi analiştii de la Bucureşti urmăresc ce va hotărî BNR în şedinţa de miercuri. Chiar dacă cele mai multe opinii spun că BNR va păstra dobânda de politică monetară la 6,25% pe an, toţi analiştii vor să vadă ce va spune BNR "printre rândurile" comunicatului. Dacă va înăspri politica monetară pentru a reuşi să coboare inflaţia din a doua parte a anului sau va păstra lucrurile aşa cum sunt acum.

Toată lumea aşteaptă să vadă pe 16 august care sunt rezultatele economice din trimestrul al doilea, întrucât datele publicate până acum nu sunt chiar atât de încurajatoare. Consumul bate pasul pe loc, iar exporturile încep să încetinească pe fondul unei reduceri a cererii din Europa. În cazul în care exporturile încetinesc vizibil este posibil ca BNR să dea drumul la curs, adică să accepte o creştere a euro pentru a da "o gură de oxigen". De la începutul anului, leul mai mult s-a apreciat, ceea ce pentru exportatori a însemnat că încasează mai puţini lei la cursul de revenire de la export.

Ce zic analiştii băncilor

"Cursul leu/euro a urcat agresiv în ultimele săptămâni şi considerăm că este timpul să se corecteze această mişcare. Preocuparea continuă pentru inflaţie şi lansarea recentă a programului de note pe termen mediu şi lung în valoare de 7 miliarde de euro ne fac să credem că autorităţile române ar putea lua măsuri în curând", notează analiştii SocGen, principalul acţionar al BRD.

"Deprecierea leului a fost determinată în principal de mişcarea pieţelor, ceea ce face probabilă şi o corecţie. Considerăm că euro va coborî la 4,1 lei până la sfârşitul anului."

"După slăbirea recentă, leul s-a întors la nivelurile de dinaintea raliului din trimestrul întâi, o corecţie care considerăm că este încheiată şi care ne-a readus într-un punct atractiv pentru a deschide poziţii pe leu."