Agenţia Domeniilor Statului anunţă că ar putea cumpăra peste 300.000 de hectare de teren

Autori: Gabriel Razi , Radu Vinteanu 27.06.2011

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pregăteşte un proiect de lege care ar urma să transforme instituţia într-o "bancă funciară" prin care statul să achiziţioneze terenuri agricole din piaţă pentru a le comasa şi oferi ulterior spre concensiune investitorilor.

"Ceea ce vreau eu acum este să cumpărăm terenurile mici de la ţărani, să le comasăm în vederea concesionării lor către producătorii agricoli. Sunt foarte multe firme din străinătate care cer terenuri", a declarat Radu Cristescu, preşedinte al ADS.

Ideea de a transforma ADS într-o "bancă funciară" a fost prezentată pentru prima oară luna trecută de ministrul agriculturii Valeriu Tabără ca o soluţie pentru comasarea terenurilor agricole.

Tabără a recurs la "varianta ADS" după ce a renunţat la ideea de a "amenda" cu 100 de euro proprietarii care nu îşi lucrează terenurile agricole. Justificarea pentru renunţarea la această măsură a fost că decizia este una politică şi că la nivelul Guvernului s-a decis că "sunt prea multe taxe".

ADS este responsabilă de privatizarea societăţilor agricole de stat şi de concesionarea terenurilor agricole deţinute de aceste societăţi. Una dintre responsabilităţile acestei instituţii este comasarea terenurilor agricole pentru a le concesiona sau vinde. În prezent ADS deţine circa 350.000 de hectare de teren, dintre care cele mai mari suprafeţe în Brăila (69.000 ha), Călăraşi (52.000 ha), Dolj (20.000), Constanţa (18.500) sau Giurgiu (18.000).

"Statul cumpără terenul, după care îl comasează, iar apoi îl concesionează investi­to­rului. Noi avem acum 350.000 hectare de teren al ADS. Putem ajunge la 600.000-700.000 hectare de teren, poate chiar un milion de hectare", explică Cristescu.

Până în prezent nu este clar cum va cumpăra ADS terenurile de pe piaţa liberă şi nici de unde vor veni bani pentru aceste achiziţii.

Pentru a ajunge la un portofoliu de 700.000 de hectare de teren agricol, ADS ar putea in­vesti circa 700 de milioane de euro, având în ve­de­re un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar.

Culiţă Tărâţă: Nu voi pierde terenurile din Insula Mare a Brăilei

Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai importanţi producători agricoli din România, neagă posibilitatea de a pierde cele 56.000 de hectare de teren pe care le exploatează prin întermediul TCE 3 Brazi în Insula Mare a Brăilei, în pofida faptului că Radu Cristescu, preşedinte ADS, a declarat vineri că terenurile urmează să treacă în concesiunea unei firme din Iaşi.

"Nu ştiam de aceste declaraţii, însă au mai declarat şi alţii astfel de lucruri în trecut. Nu au habar despre ce vorbesc. Este o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă", spune Culiţă Tărâţă.

Totuşi Cristescu declara în urmă cu câteva zile: "Avem o hotărâre judecătorească ce ne obligă să concensionăm prin atribuire directă Insula Mare a Brăilei către o firmă din Iaşi, care se numeşte Agricost. Trebuie să o dăm neapărat. Deci nu va mai fi a TCE 3 Brazi. Acolo vom pune în posesie, probabil peste o săptămână-două".

Culiţă Tărâţă a obţinut concesionarea celor 56.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei în urmă cu zece ani de la ADS. Ulterior, între Culiţă Tărâţă şi ADS au avut loc mai multe litigii după ce instituţia a încercat anularea contractului de arendare. În 2008, Curtea de Casaţie şi Justiţie a hotărât că actul prin care TCE 3 Brazi a obţinut concesiunea terenurilor este valid.

În privinţa unui conflict cu firma Agricost, companie despre care Radu Cristescu spune că este îndreptăţită să ia în concesiune terenurile TCE 3 Brazi, Tărâţă spune că este imposibil pentru că cele două companii au proiecte comune. "Noi avem un contract de colaborare cu Agricost, nu avem niciun fel de conflict cu ei. Sunt lucrări pe care ei le fac pentru noi sau lucrări în parteneriat."

Firma Agricost din Iaşi, deţinută de oamenii de afaceri Constantin Duluţe şi omul de afaceri de naţionalitate olandeză Lijckle Kuipers, a avut în 2009 afaceri de 0,2 milioane de euro, patru angajaţi şi profit de 9.000 de euro. Kuipers este acţionar şi în cadrul companiei Primo Cezar din Braşov, care deţine cel mai mare număr de bovine din România - 3.000, conform datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

TCE 3 Brazi, companie cu afaceri de 65 de milioane de euro în 2009, exploatează în Insula Mare a Brăilei aproximativ 56.000 de hectare de teren agricol. Exploataţia din Insula Mare a Brăilei este cea mai mare suprafaţă agricolă cultivată de o companie în România. TCE 3 Brazi, compania lui Culiţă Tărâţă, este unul dintre cei mai importanţi producători din agricultura românească alături de Interagro sau Cerealcom Dolj.