Bogdan Olteanu - BNR: Există discuţii despre creditarea în moneda naţională, dar nu e un proiect oficial. Euroizarea economiei ţine de inerţia pieţei

Autor: Victor Rotariu 27.06.2011

Banca Naţională intenţionează să modifice normele de creditare a persoanelor fizice, încurajând împrumuturile în lei, atât în cazul în cazul celor destinate consumului cât şi celor ipotecare.

BNR nu are în acest moment un proiect oficial în acest sens, a declarat pentru Gândul Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, care precizează însă că "există discuţii pe această temă şi există preocupare" şi că "ceea ce este cel mai important este să aducem instrumentele de credit în parametrii lor normali".

Olteanu a răspuns, indirect, şi declaraţiei preşedintelui Asociaţiei Române a Bancherilor (ARB), Radu Gheţea, care susţine că limitarea creditării în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative. "Eu sunt de acord că ideea pieţei libere este o idee absolut corectă. Dar piaţa liberă trebuie să funcţioneze normal şi să nu deturneze de la obiectivele sale reale", a explicat oficialul BNR.

El a ţinut să sublinieze că "pentru că o bancă nu vinde cartofi, ci credite, este nevoie ca un credit de consum, de exemplu, să aibă parametrii unui astfel de produs". "Nu putem să schimbă denumirea unui credit şi să credem că se schimbă şi natura lui decât dacă dorim să dezechilibrăm piaţa", a adăugat Olteanu.

Riscurile majore ale creditării în monede exotice, cum ar fi francul elveţian, asupra cărora BNR a atras atenţia în nenumărate rânduri, au atras costuri pe măsură în momentul în care s-au adeverit. Pornind de la acest exemplu, este evident că încurajarea folosirii leului ca monedă principală de creditare "este o măsură prudenţială", scopul fiind ca băncile să se asigure că persoana respectivă îşi poate onora obligaţiile, a continua viceguvernatorul băncii centrale.

"Euroizarea" economiei, respectiv faptul că în România multe bunuri şi servicii, cum ar fi autovehiculele şi facturile la telefonie, au preţuri şi tarife exprimate în euro se datorează inerţiei pieţei de dinainte de denominare, este de părere oficialul băncii centrale. "Aceste bunuri sunt plătite în lei. Există şi obligaţia de a afişa tarifele în lei. Dincolo de asta... fiecare negustor, ca să zic aşa, are dreptul să afişeze ce doreşte domnia sa, atât timp cât nu induce în eroare consumatorii. Şi aici nu cred că sunt probleme". Citiţi interviul acordat în exclusivitate ziarului Gândul de Bogdan Olteanu pe www.gandul.info.