Guvernul grec pierde lupta în Parlament. Patru parlamentari ai partidului de guvernare se opun măsurilor. Vor mai trece măsurile de austeritate?

Autor: Adrian Voicu 27.06.2011

Există şanse ca Grecia să nu poată aproba noul pachet de măsuri de austeritate în această săptămână, riscând să rămână fără fondurile alocate de UE şi FMI şi intrarea în insolvenţă, scrie Business Insider.

Conform publicaţiei elene Kathimerini, există în prezent patru parlamentari ai partidului de guvernare PASOK care au semnalat că se vor opune într-o măsură mai mică sau mai mare măsurilor de austeritate.

Ţinând cont de faptul că majoritatea parlamentară a guvernului este una destul de slabă, 155 din cele 300 locuri din parlament, aprobarea măsurilor va fi una extrem de greu de trecut.

Acest vot va fi al doilea test pe care Papandreou trebuie să îl treacă după ce acesta a reuşit să primească aprobarea parlamentului pentru un nou guvern.

Grecia trebuie să plătească 6,6 miliarde de euro pentru obligaţiunile cu maturitate în august.

Duminică au avut loc discuţii cu creditorii internaţionali, autorităţile de la Atena sperând ca aceştia să fie de acord cu o rostogolire a datoriilor pe o perioadă mai lungă.

Pentru a obţine pachetul de finanţare de 110 miliarde de euro, guvernul Papandreou trebuie să treacă un pachet de austeritate care ar aduce bugetului o reducere a cheltuielilor cu 78 de miliarde de euro

Thomas Robopoulos, membru în parlament din partea partidului de guvernare a declarat sâmbătă că ar putea vot împotriva măsurilor de austeritate, alăturându-se astfel unui alt parlamentar, Alexandros Athanasiadis, care se opune vânzării unei participaţii în cadrul principalului distribuitor de electricitate, Public Power Corp.