"PLANUL B": Ce va face Europa dacă pachetul de măsuri de austeritate nu trece de parlamentul elen?

Autor: Adrian Voicu 27.06.2011

Cu doar câteva zile înainte ca parlamentul grec să se exprime cu privire la măsurile de austeritate propuse de guvernul condus de George Papandreou, Europa pare să se pregătească pentru un plan B.

Astfel, Uniunea Europeană lucrează la un plan de rezervă în cazul în care parlamentul de la Atena nu va aproba pachetul de austeritate, scrie Financial Times Deutschland.

Joi, parlamentul grec va trebui să voteze asupra unui pachet de reducere a cheltuielor şi doar în cazul în care acest pachet va trece de parlament guvernul de la Atena va primi încă o tranşă, de 12 miliarde de euro, din partea UE şi FMI, la mijlocul lunii iulie.

Cu toate că oficialii UE nu se aşteaptă ca votul din parlament să fie negativ, experţi ai Comisiei Europene, Euro Group şi BCE analizează situaţia din Grecia, unde majoritate firavă de 155 de parlamentari din 300 pare să fie măcinată de opoziţie.

Conform publicaţiei, în cazul în care pachetul de austeritate nu primeşte aprobarea parlamentului, autorităţile europene se pregătesc pentru evitarea extinderii crizei către Spania. Deoarece Portugalia şi Irlanda primesc în prezent ajutor financiar şi sunt deja scoase de pe piaţă, centrul atenţiei va fi Spania, este de părere ministrul irlandez de finanţe Michael Noonan.

Wolfgang Schaueble, ministru de finanţe german, a declarat că "Trebuie să ne asigurăm cât mai repede că riscul de contagiune a sistemului financiar către alte ţări UE este eliminat". Declaraţia acestuia vine după ce Jens Weidmann, preşedinte al rezervei federale germane, a declarat că o Grecie falimentară nu va pune în pericol existenţa monedei europene: "Moneda europeană va rămâne stabilă în acest caz".