Băsescu: România nu este singura ţară în care politicienii au plătit bani publici pentru voturi

Autor: Iulian Anghel 27.06.2011

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut în faţa Parlamentului că dificultăţile prin care trec statele în privinţa datoriilor suverane sunt cauză a faptului că politicienii au cumpărat voturi cu bani publici.

"Statele sunt în dificultate din două motive: numărul excesiv de angajaţi la stat şi salarii mult mai mari decât statul poate oferi".

Potrivit preşedintelui, în România cheltuielile cu asistenţa socială sunt extrem de mari. Anul trecut cheltuielile cu programele sociale (inclusiv pensiile) au reprezentat în România 46% din veniturile bugetului de stat în vreme ce 25% din venituri au mers în cheltuieli salariale în sectorul public fără administraţia locală.

"Au făcut ca noi (ţările care se confruntă cu o criză a datoriilor - n.n.) în 2007 şi 2008, doar că ele o fac de mai multă vreme. Au dat tot mai mulţi bani pentru voturi. Nu este România singura ţară care a cumpărat voturi cu bani publici. Noi avem doar avantajul că avem o datorie publică mică".

Şeful statului a susţinut că acesta este motivul pentru care a propus reforma administrativă.

"Nu este o chestie făcută pe genunchi - o discutăm de mult timp. Pentru fiecare dintre judeţe avem 40-45 de deconcentrare. La începutul anilor '90 nu erau nici jumătate. Noi am înfiinţat agenţii peste agenţii. Despre ce reformă vorbim atunci?"

Şeful statului a arătat că deşi s-a impus un sistem de descentralizare (şcoli spitale, taxe locale) în momentul de faţă agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală, iar primarii şi comunităţile nu pot reacţiona.

"O plasă de la Bucureşti a fost întinsă peste judeţe. Nu a fost suficient numărul mare de agenţii. Consiliile judeţe şi-au luat puteri prea mari. Consiliile judeţene sufocă politic administraţiile locale".

Şeful statului a susţinut că nu a renunţat la regionalizarea ţării, iar subiectul va fi reluat în toamnă după vacanţa parlamentară.