BVB a închis sesiunea în scădere cu 1,03%, pe cea mai redusă lichiditate din luna iunie

Autor: Monica Juganaru 27.06.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat în sesiunea de luni o corecţie de 1,03%, într-o piaţă în care jucătorii au lipsit de la tranzacţionare, valoarea operaţiunilor cu acţiuni fiind de 25 milioane lei (5,9 milioane euro), cel mai redus rulaj de la finalul lunii mai, informează Mediafax.

"Şedinţă apatică de astăzi (luni, n.r) a fost caracterizată în principal de corecţii pentru majoritatea titlurilor, pe o lichiditate «de avarie», în contradicţie cu evoluţiile pieţelor internaţionale, uşor pozitive. Situaţia este de înţeles, în perioada verii, când interesul investitorilor pentru titlurile locale este de multe ori foarte scăzut, dar şi ca urmare a contextului internaţional, care nu este cel mai favorabil.

Situaţia incerta din Grecia menţine o tensiune ridicată în pieţele financiare internaţionale, iar acestă situaţie are repercusiuni în piaţa locală, investitorii fiind acum şi mai rezervaţi pentru a face noi investiţii, ei fiind îngrijoraţi de efectele pe care un posibil default al Greciei l-ar avea asupra economiei româneşti", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

De asemenea, Mureşian consideră că nici tensiunile politice de pe plan local nu favorizează climatul investiţional, iar datorită acestui cumul de factori interesul jucătorilor este atât de redus.

"În piaţă se simte o nervozitate din ce în ce mai puternică a investitorilor, aceştia fiind dezamăgiţi de evoluţia în lateral a preţurilor acţiunilor, iar probleme cu care se confruntă economiile globale, respectiv situaţia din Uniunea Europeană datorată problemelor din Grecia, dar şi de problema datoriilor din SUA, nu fac altceva decât să amplifice şi mai mult acestă situaţie tensionată. Cred că pe termen scurt vom asista la o continuare a acestei situaţii, în care vom vedea o piaţă fie foarte volatilă, fie cu o lichiditate foarte scăzută, iar apoi după ce vor începe raportarile financiare ale companiilor să vedem o detensionare a pieţelor", a conchis reprezentantul Intercapital.