2011, an de schimbări pentru băncile româneşti. Vedeţi aici topul celor mai mari bănci din România

Autor: Liviu Chiru 30.06.2011

Bancherii au traversat cei doi ani de criză fără transformări dramatice deşi cuvântul "pierdere" - un subiect tabu până nu de mult - şi-a făcut loc în vocabularul lor. Inclusiv jucători din top zece au arătat anul trecut rezultate negative, în timp ce mai multe bănci de talie medie au intrat în 2010 în zona roşie. Deja unii executivi de bănci vorbesc acum de dimensiunea pierderii, iar un minus de un milion de euro "nu mai sperie pe nimeni".

Anul 2011 promite însă să aducă primele schimbări vizibile în sistem, în condiţiile în care mai multe grupuri internaţionale au anunţat decizia de a renunţa la operaţiunile locale.

Vedeţi aici topul celor mai mari bănci din România

Pe listă apar însă jucători cu profiluri diferite - de la britanicii de la Royal Bank of Scotland, a căror subsidiară înregistrează profituri solide, până la grecii de la ATE Bank, nevoiţi să se replieze pe fondul problemelor de acasă, sau maghiarii de la MKB, a căror filială locală nu reuşeşte să iasă de pe pierdere după mai mulţi ani de eforturi de restructurare a operaţiunilor.

Anii de criză nu au subţiat bilanţurile băncilor, doar câţiva jucători înregistrând scăderei de active, în condiţiile în care lipsa cererii de credite din sectorul privat a fost compensată până acum de cererea mare de finanţare din partea statului.

Abia acum bancherii îşi pun problema reluării creditării, pe măsură ce văd că veniturile li se subţiază odată cu baza de clienţi, în timp ce cheltuielile cu provizioanele pentru creditele cu probleme scad mult mai încet decât sperau.