Orange s-a aliat cu Google ca să le arate drumul şoferilor români

Autor: Ştefan Vrabie 28.06.2011

Google România a lansat luni serviciul de navigare cu Hărţi Google (Beta), care le permite utilizatorilor care au un smartphone cu platforma Google Android, cu modul GPS şi acces la servicii de date mobile să obţină date în legătură cu locaţia în care se află şi punctele de interes, plus ghidare pen­tru a ajunge către o altă locaţie.

"Navigarea cu Hărţi Google vine ca răspuns la utilizarea în creştere a Hărţilor Google în România şi a smartphone-urilor cu Android", a declarat Dan Bulucea, country manager al Google România.

Totuşi, procentul românilor care au un smartphone în bu­zunar este încă mic în România, potrivit lui Julien Du­carroz, directorul comercial al Orange România, prezent ieri la lansarea Google.

"Creş­terile din ulti­ma perioadă au fost însă spectaculoase, anul acesta ne aş­tep­tăm ca volumul vânzărilor de smartphone-uri să se dubleze comparativ cu anul trecut", a afirmat el. În porto­fo­liul Orange sunt 12 smartphone-uri care au ca sistem de ope­rare Google Android. "Toate telefoanele cu sistem de ope­ra­re Android din oferta Orange au aplicaţia Hărţi Google pre­instalată", a mai adăugat el. Navigarea este o aplicaţie gra­tui­tă integrată în Hărţi Google şi funcţionează ca un sistem de navigare prin GPS, folosindu-se de conexiunea la internet a telefonului mobil, dar poate fi folosită şi în mod offline (fără conexiune).

"Noul serviciu este asemănător unui echipament GPS de navigare, cu vizualizare 3D şi ghidare vocală", a spus Bulucea. "Modurile de vizualizare sunt pe hartă, stradal (Street View) sau satelit".

Aplicaţia oferă indicaţii de orientare cu ghidare vocală, funcţia fiind disponibilă pentru şoferi, pietoni şi biciclişti. Google nu garantează însă acurateţea datelor privind străzile sau existenţa tuturor străzilor dintr-un oraş pe o hartă în condiţiile în care multe date sunt introduse de către utilizatori. Aplicaţia Navigare cu Hărţi Google este gratuită şi poate fi descărcată din Android Market.