Transelectrica va derula o majorare de capital, o dată cu oferta de vânzare de acţiuni a statului. Ministerul Economiei nu va subscrie în majorare

Autor: Andrei Chirileasa 27.06.2011

Transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) va derula o majorare de capital şi va vinde pe bursă prin ofertă publică un pachet de 12% din acţiunile proprii, o dată cu oferta publică secundară prin care statul îşi propune să vândă 15% din acţiunile companiei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni pe pagina de internet a Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei, care deţine în prezent circa 73,7% din acţiunile Transelectrica, va renunţa la dreptul de a subscrie acţiuni în cadrul majorării de capital, în timp ce acţionarii minoritari ai companiei îşi vor putea exercita dreptul preferenţial de subscriere, potrivit aceluiaşi proiect.

În urma operaţiunilor, o parte din bani vor ajunge la bugetul de stat (pentru pachetul de 15% pe care-l vinde Ministerul Economiei), iar restul vor ajunge în conturile companiei (banii din majorarea de capital prin emisiune de acţiuni noi).

Participaţia Ministerului Economiei va scădea astfel la 52,4%.

Pentru coordonarea celor două operaţiuni va fi înfiinţată o comisie comună condusă de ministrul economiei, Ion Ariton, din care vor mai face parte ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şeful OPSPI, Victor Cazana, un secretar de stat din aparatul primului ministru Emil Boc şi un secretar de stat din Ministerul Economiei, care nu au fost desemnaţi, precum şi directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu.

Pentru ambele operaţiuni va fi selectat un singur intermediar sau consorţiu de intermediari, iar comisioanele aferente se vor împărţi între Ministerul Economiei şi Transelectrica, proporţional cu sumele atrase.

Preţul de vânzare a acţiunilor va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

Cele două oferte sunt programate să aibă loc până la sfârşitul anului, potrivit notelor de fundamentare a proiectului.