BNR se gândeşte să renunţe la dobânda de referinţă

Autor: Liviu Chiru 29.06.2011

Douã bănci au participat ieri la o licitaţie repo organizată în mod neaşteptat de BNR - în cadrul căreia pot lua credite garantate cu titluri de stat - şi au împrumutat 9,9 milioane de lei (echivalentul a 2,3 mil. euro).

Sumele trebuie rambursate în două zile, iar dobânda este de 6,25% pe an, egală cu rata de politică monetară a BNR.

Mişcarea BNR i-a lăsat din nou nedumeriţi pe dealeri, întrucât dobânzile la care pot fi atrase fonduri pe piaţa monetară interbancară sunt considerabil mai jos. "Dobânzile pe piaţă sunt la 4%-4,5% pe an şi nu are rost să te duci la BNR", a comentat un dealer.

Reprezentanţii BNR nu au dorit să comenteze asupra derulării operaţiunilor de piaţă, aceasta fiind politica standard a băncii centrale.

"Se discută în acest moment corelarea dintre dobânda legală (de referinţă - n. red.) şi dobânda care este reprezentativă pentru piaţa din România, anume dobânda de politică monetară. Au fost demaraţi paşii interni în acest sens", a spus Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR.

În practică, dobânda de referinţă se abate foarte puţin de la dobânda de politică monetară. De mai bine de un an dobânda de referinţă staţionează la 6,25% pe an, nivelul ratei de politică monetară. Steţ spune însă că decizia de renunţare la dobânda de referinţă nu poate fi implementată individual de BNR. "Urmează să fie contactate celelalte instituţii ale statului, pentru că BNR nu are drept de iniţiativă legislativă, iar dobânda de referinţă este definită prin lege." Nu este însă prima dată când BNR face o astfel de mişcare, o licitaţie similară fiind organizată şi în mai.

Una dintre explicaţiile luate în considerare de dealeri este că BNR organizează astfel de licitaţii din motive procedurale.

La fiecare început de lună banca centrală trebuie să anunţe dobânda de referinţă, care se calculează ca medie aritmetică a dobânzilor utilizate în cadrul operaţiunilor de piaţă derulate în luna precedentă. Astfel, pentru a putea să calculeze dobânda de referinţă BNR trebuie să organizeze operaţiuni de piaţă.