Câţi bani împrumută România pe secundă în comparaţie cu SUA

Autor: Victor Rotariu 29.06.2011

În timp ce membrii camerelor reunite ale Parlamentului au ascultat, luni, discursul lui Traian Băsescu , statul român s-a îndatorat cu încă 2,4 milioane de euro la bănci, scrie Gândul. Şedinţa, în care preşedintele a atras atenţia, printre altele, asupra pericolului unei datorii publice prea mari, a durat aproximativ o oră, un minut şi 20 de secunde.

În primele şase luni ale acestui an, statul, prin ministerul Finanţelor Publice, a împrumutat nu mai puţin de 45 de miliarde de lei, respectiv 10,7 miliarde de euro, calculat la un curs de 4,2 lei pentru un euro.

În medie, statul român s-a îndatorat în fiecare secundă din prima jumătate a acestui an cu încă 660 euro, conform calculelor gândul pe baza datelor furnizate de către ING. În 2010, ritmul mediu de îndatorare al statului a fost de 420 de euro.

Astfel, în primele şase luni statul a împrumutat peste şapte miliarde de euro prin titluri în lei, de pe piaţa locală, circa 2,4 miliarde de euro prin titluri în valută (euro) şi a primit încă 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, în baza acordului de 20 de miliarde de euro care s-a încheiat la începutul anului.

Spre comparaţie, SUA împrumută 31.500 de euro pe secundă. Citiţi mai multe pe www.gandul.info.