Ana Tower, construit pe un teren de 1.500 euro/mp

Ziarul Financiar 30.06.2011

Omul de afaceri George Copos, care s-a asociat în acest an cu grupul israelian GTC în vederea dezvoltării unei clădiri de birouri din Bucureşti denumită Ana Tower, şi-a evaluat terenul de 3.250 de metri pătraţi din apropierea hotelului Crowne Plaza pe care urmează a fi realizat proiectul la 20,6 mil. lei (5 mil. euro), respectiv 1.500 euro/mp.

Evaluarea a fost realizată de către firma CMF Consulting, cu afaceri de 0,4 mil. euro în 2009 şi cinci angajaţi, care a luat în calcul şi autorizaţia de construire obţinută de Copos în 2008, precum şi avizele şi permisele aferente.

Terenul a fost evaluat în vederea formării capitalului social al firmei de proiect, denumită Ana Tower Offices, controlată în participaţii egale de firmele Ana Tower SRL (George Copos) şi Bucharest Tower Investments (GTC).

Copos şi GTC ar urma să ridice pe acest teren o clădire de birouri cu 24 de etaje şi o suprafaţă de 30.000 mp, începerea lucrărilor fiind programată pentru acest an, iar finalizarea pentru 2013.

Evaluarea este importantă în contextul în care valoarea terenului va fi luată în calcul ca aport al acţionarilor la investiţie în momentul în care investitorii se vor îndrepta spre bancă pentru a obţine credit în vederea construirii proiectului. Ţinând cont că George Copos a estimat investiţia în acest proiect la 70 mil. euro, valoarea terenului reprezintă circa 7% din total. În mod normal, băncile ar putea acoperi până la 70% din investiţie.

Totodată, în funcţie de această evaluare ar putea fi calculat şi preţul pentru care GTC a intrat în acest proiect cu o participaţie de 50%, respectiv 2,5 milioane de euro.