Ce urmează pentru Grecia? Răspunsul la şase întrebări despre situaţia în care se află cea mai îndatorată ţară din UE

Autor: Alexandru Matei 29.06.2011

Parlamentarii greci au votat pentru adoptarea măsurilor de austeritate, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că toate măsurile vor fi adoptate sau că ţara îşi va atinge ţintele privind banii pe care îi va strânge din reducerile de cheltuieli sau majorările de taxe. Cotidianul britanic The Guardian răspunde la o serie de întrebări cu privire la viitorul Greciei.

Pentru ce a votat parlamentul grec?

Parlamentul a votat pentru măsuri de austeritate constând în majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli bugetare în valoare de 28 de miliarde de euro fără de care ţara nu ar fi primit o tranşă de 12 mld. euro din ajutorul de la UE şi FMI.

Este aceasta o victorie pentru premierul George Papandreou?

Încă nu. Guvernul se întâlneşte şi mâine pentru a vota legea care va permite guvernului să accelereze implementarea reformelor şi a programului de privatizări. Unii analişti sunt de părere că acest vot ar putea fi şi mai strâns, ca urmare a majorităţii fragile pe care premierul o are în Parlament.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Grecia nu adopta măsurile de austeritate?

Obligaţiuni în valoare de 6 miliarde de euro ajung la maturitate în iulie, altele în valoare de 6,6 mld. euro în august. Grecia nu poate să îşi rostogolească datoriile împrumutându-se de pe pieţele financiare pentru că investitorii cer dobânzi imense (27,8% pe an pentru titlurile pe doi ani). Tranşa de 12 mld. euro pe care o va primi ţara ca urmare a votului de astăzi va acoperi aceste plăţi. Dacă nu ar fi primit aceşti bani, guvernul ar fi intrat în incapacitate de plată.

Vor fi aceste măsuri de austeritate implementate?

Autorităţile elene nu au o reputaţie foarte bună în ceea ce priveşte prevenirea evaziunii fiscale de exemplu, astfel încât măsurile propuse pentru a reduce evaziunea s-ar putea să nu aibă rezultatele aşteptate. Majorările TVA, taxele suplimentare şi "impozitul de solidaritate" sunt măsuri mai uşor de implementat.

Este posibil un default al Greciei chiar şi după adoptarea acestor măsuri?

Un default este posibil pentru că datoriile Greciei par în continuare nesustenabile. De la primirea ajutorului extern în mai anul trecut, datoriile Greciei au continuat să crească şi va urma această tendinţă şi în anii următori. Ceea ce se întâmplă acum cu Grecia este ca şi cum o persoană s-ar împrumuta ca să îşi plătească datoriile la bancă, lucru care nu o ajută să scape de datorii.

Ce se întâmplă dacă Grecia intră în incapacitate de plată?

Liderii europeni au renunţat la ideea de a restructura, chiar şi într-o manieră uşoară, datoriile Greciei temându-se că s-ar crea panică printre investitori şi criza s-ar putea extinde şi în alte state şi ar ameninţa chiar existenţa monedei euro.