Vom ajunge să mâncăm LaDorna "made in Polonia". Francezii de la Lactalis încep să închidă din fabricile româneşti de la Suceava şi mută echipamentele în Polonia

Autor: Roxana Petrescu 30.06.2011

După trei ani de tăcere, francezii de la Lactalis închid o fabrică de brânzeturi şi mai multe puncte de colectare a laptelui ale LaDorna.



Gigantul Lactalis, care a plătit 70-90 mil. euro în 2008 pentru afacerea LaDorna, a închis o fabrică de brânzeturi, mai multe centre de colectare a laptelui şi depozite alimentare, echipamentele fiind mutate într-o unitate deţinută de francezi în Polonia.

Practic anumite sortimente din produsele LaDorna care erau înainte fabricate în România au ajuns să fie importate din alte ţări în care Lactalis are activităţi. Informaţiile au fost publicate în Monitorul Oficial şi reprezintă primele indicii oficiale privind strategia Lactalis pentru România la trei ani de la intrarea gigantului pe piaţa locală.

Astfel, Lactalis a luat decizia închiderii fabricii de brânzeturi de tip Cottage din Suceava, a 14 centre de colectare a laptelui din Suceava, Constanţa şi Tulcea, precum şi a două depozite alimentare.

Deşi este vorba despre închiderea unei unităţi mici, măsura se înscrie în graficul folosit de aproape toate multinaţionalele care au venit în România, care au luat afaceri autohtone şi din care au păstrat doar activele mari. Pe restul le-au închis sau le-au relocat.

Aşa este şi cazul unităţii din comuna Dorna Arni, din satul sucevean Ortoaia, unde LaDorna producea brânză de vaci de tip Cottage într-o fabrică realizată în 2003 cu fonduri Phare. Acum utilajele au fost mutate în Polonia, iar brânza Cottage LaDorna a ajuns să fie importată.

"Dorna Lactate a fost vândută la francezi, iar francezii au început să închidă din unităţi. Decizia închiderii fabricii din Dorna Arini a fost luată în toamna anului trecut, iar în aprilie au finalizat operaţiunile, au închis-o oficial.

Toată aparatura de aici au luat-o şi au dus-o în Polonia. Au păstrat brandul LaDorna, dar produsul nu mai este făcut aici, cu lapte local. Nu erau mulţi oameni în fabrică, circa 25, dar pentru noi fabrica era importantă. Nu am avut ce să facem", a spus Ioan Moraru, primarul comunei Dorna Arini.

Francezii au mai închis şi centre de colectare a laptelui, majoritatea fiind în Dobrogea, zonă în care LaDorna mai are o fabrică mică specializată în producerea de brânză feta.