România se grăbeşte să vândă „aer curat“ de 1,2 mld. €

Autor: Roxana Petrescu 30.06.2011

Ministerul Economiei încearcă să simplifice procedura prin care România poate vinde surplusul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (AAU) estimând că poate obţine din valorificarea acestora circa 1,2 miliarde de euro, potrivit unei note de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de instituţie.

Suma este însă destul de mică, în contextul în care în urmă cu un an oficialii Ministerului Econo­miei estimau atragerea unor sume de până la 2,5 mld. euro din tranzacţionarea acestor instrumente. Problema majoră în cazul României faţă de alte state care au reuşit să vândă aceste certificate este faptul că nu a fost stabilită o instituţie care ar trebui să se ocupe de aceste tranzacţii, în contextul în care vânzarea sau cumpărarea de AAU-uri se poate face numai între state.

Printre instituţiile care ar putea participa la nego­cieri se numără reprezentanţi ai Ministerului Eco­nomiei, Ministerului Mediului sau Ministerului Finanţelor. Ideea promovată prin textul ordonanţei de urgenţă este încredinţarea vânzării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră "unui agent specializat", care să identifice potenţialii cumpă­ră­tori şi să deruleze tranzacţia în numele Executivului.

România poate emite în perioada 2008 - 2012 circa 1,28 mld. tone de CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat în vigoare în 2005, deşi a fost semnat în 1997, şi prevede reducerea gazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinta 1990. Protocolul a fost semnat de 184 de ţări, printre care nu se numără şi SUA, fiecărei ţări fiindu-i alocat un anumit număr de tone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocată României este însă prea mare pentru că ia ca an de referinţă 1990. Între timp, o mare parte din industria poluatoare s-a închis, ceea ce lasă la îndemâna României un surplus de 300 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, care reprezintă practic 300 mil. certificate de emisii de gaze cu efect de seră (o tonă de CO2 este egală cu un certificat), poate fi tranzactionat de statul roman până în 2012.

Problema este însă că odată cu izbucnirea crizei, majoritatea economiilor înregistrează un surplus de certificate de emisii în contextul în care activitatea industrială a fost afectată în mai multe ţări şi deci gradul de poluare a scăzut. Acest lucru duce de la sine şi la o scădere a preţurilor, risc luat în calcul de proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Ministerul Economiei. Potrivit Mediafax, în prima parte a anului în curs preţul certificatelor a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în 2009-2010.