Asigurarea casei devine obligatorie de la 15 iulie

Autor: Ciprian Valentin Botea 30.06.2011

Aproape 6 milioane de români care nu au cumpărat până acum o asigurare de locuinţă riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă nu încheie o poliţă obligatorie sau facultativă până la data de 15 iulie. Numai un sfert din locuinţele din România sunt asigurate în prezent.

Numărul poliţelor obligatorii - care acoperă doar daunele produse de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii - este de circa 575.000, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de 7% din totalul locuinţelor.

"Vânzările au accelerat în ultima perioadă şi se vând câteva mii de poliţe în fiecare zi", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, compania care emite poliţele obligatorii. Alte 1,6 milioane de case şi apartamente sunt asigurate printr-o poliţă facultativă, care acoperă mai multe riscuri, cum ar fi incendiul.

O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro şi acoperă daunele produse în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O asigurare facultativă este mai scumpă, ajungând în medie la 50 de euro, dar pe lângă faptul că acoperă mai multe riscuri, şi sumele asigurate sunt mai mari.