IMM-uri pot contracta credite de 125.000 lei cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată

Autor: Mediafax 30.06.2011

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) vor putea contracta credite bancare în valoare de până la 125.000 lei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă subvenţionată de până la 70%, măsură decisă de Guvern pentru depăşirea dificultăţilor financiare cauzate de criză.

Procedura de sprijin a IMM a fost reglementată prin ordonanţă de urgenţă adoptată, miercuri, de Guvern.

Actul normativ instituie o schemă în baza căreia Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, în numele şi în contul statului, creditele ce urmează să fie contractate de întreprinderile mici şi mijlocii.

Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 70%, în limita a 6,5% pe an.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, pentru acoperirea cheltuielilor cu aprovizionarea, producţia, desfacerea, executarea de lucrări şi prestări servicii, pentru constituirea, prelucrarea şi valorificarea stocurilor, precum şi pentru alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente.