Hotelierii din Cluj trag linie la finalul lunii în care oraşul a stat sub semnul filmului : "vânzările au crescut cu 20-30%"

Autor: Laurentiu Cotu 30.06.2011

Proprietarii de hoteluri şi restaurante din Cluj-Napoca, oraş care a fost în prima parte a acestei luni capitala filmului, fac zilele acestea bilanţul unei luni în care încasările au crescut cu cel puţin 20% faţă de perioada anterioară în condiţiile în care aproape jumătate din turiştii cazaţi au venit doar pentru Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). "Minunea" încasărilor mari nu ţine însă prea mult, astfel că hotelierii încep să se confrunte din nou cu grade de ocupare mai mici.

"Gradul de ocupare în săptămâna în care a avut loc festivalul a crescut cu 30-40%. Gradul mediu de ocupare al hotelului într-o perioadă obişnuită de vara este de 50%. Am avut atât clienţi străini, cât şi români'', au spus reprezentanţii hotelului Onix.

Şi reprezentanţii hotelului de trei stele Melody, situat în zona centrală a Clujului, spun că gradul de ocupare al unităţii a crescut cu 30-40%, iar jumătate dintre clienţi au fost străini.

Cea de-a zecea ediţie a TIFF, desfăşurată în perioada 3-12 iunie la Cluj-Napoca, a adunat aproape 70.000 de spectatori şi încasări de peste 300.000 lei (circa 72.000 de euro) din vânzările de bilete. Cu un buget mai mare cu 800.000 de euro faţă de 2010, la 1,8 mil. euro, ediţia TIFF din acest an a însemnat proiecţia a peste 220 de filme, care au rulat în opt săli de cinema, plus scene amenajate în aer liber (Castelul Banffy din Bonţida, Galeria Muzeului de Artă. Cartierul Mănăştur sau Piaţa Unirii).

''În perioada 3-12 iunie, aproximativ 40% din clienţii cazaţi au venit pentru festivalul de film. Deobicei în această perioadă se desfăşoară numeroase evenimente, atât local cât şi în cadrul hotelului, drept urmare gradul de ocupare este unul destul de ridicat'', a spus Livitchi Daniela, director evenimente al hotelului de cinci stele City Plaza. Alături de hoteluri şi resturantele din Cluj au avut de câştigat pe perioada festivalului.

''În ultimele 2 zile de TIFF vânzările noastre au crescut cu 30%. În primele cinci zile de festival am avut vânzări mai mari cu până la 20%. Masa de închidere a festivalului a avut loc în incinta restaurantului nostru şi au participat aproximativ 120 de oameni. 30% dintre clienţi, pe perioada festivalului, au fost străni, iar restul români'', au spus reprezentanţii restaurantului Baraca, partener al TIFF 2011.

Trofeul ediţiei TIFF din acest an a fost câştigat de filmul "Sin retorno" de Miguel Cohan. Printre personalităţile internaţionale prezente la TIFF 2011 se numără actorul şi regizorul italian Michele Placido, actriţa Jacqueline Bisset sau actorul britanic Michael York.

"În acest an am adunat aproximativ 70.000 de oameni, încasând peste 300.000 de lei. În comparaţie, ediţia TIFF din anul trecut a avut 55.000 de spectatori, iar totalul de încasări din bilete a ajuns la 251.440 lei. În acest an, politica de tarifare a rămas neschimbată faţă de 2010'', a declarat pentru ZF Transilvania Raluca Papanicoglu, coordonator presă&PR al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Organizatorii au precizat faptul că nu este încă disponibilă o sumă finală, obţinută din vânzările de bilete, deoarece nu au fost incluse în calcul biletele vândute online, nici cele vândute direct, înainte de începerea filmelor, în funcţie de locurile disponibile.