Reuters: S&P ar putea tăia "adânc" în ratingul SUA dacă acestea nu for reuşi să îşi plătească datoriile. Va ajunge America să aibă rating D - default?

Autor: Adrian Voicu 30.06.2011

SUA s-ar putea pomeni cu reducerea ratingului de la "AAA" la SD ("selective default" - rating care înseamnă că ţara nu îşi poate achita o parte din datorii), în cazul în care nu va reuşi să plătească obligaţiunile a căror scadenţă va fi la 4 august, a declarat pentru Reuters John Chambers, managing director în cadrul agenţiei de rating Standard & Poor's.

Chambers, care este şi preşedinte al comitetului de evaluare a ratingurilor de ţară, a menţionat că obligaţiunile a căror scadenţă va fi la 4 august ar putea primi rating "D" dacă guvernul american nu va reuşi să îşi onoreze plata.

Dacă guvernul SUA va rata o plată, ar putea ajunge să primească rating D", a spus Chambers. "Un asemenea eveniment s-ar putea întâmpla imediat după 4 august, când obligaţiunile ajung la maturitate, pentru că nu există o perioadă de graţie", a mai comentat analistul.

Temerile privind o posibilă intrare în default sunt în creştere după ce negocierile dintre democraţii şi republicanii din Congresul american privind bugetul au eşuat.

Chiar şi o intrare în incapacitate de plată pentru scurtă vreme s-ar putea solda cu o creştere a costurilor de împrumut, lovind astfel în deja fragila revenire economică şi în dolar.

La 4 august, Departamentul Trezoreriei va trebui să plătească datorii în valoare de 30 miliarde de dolari.