Românii care muncesc în Malta: Am venit aici la risc. Tot ce nu am avut în Romania, cumpărăm acum

Autor: Mirabela Tiron 30.06.2011

Aproape 300 de români lucrează în restaurantele, barurile şi hotelurile din Malta, unde câştigă între 800 şi 2000 de euro pe lună, bani cu care unii dintre ei susţin că îşi pot cumpăra tot ce nu au reuşit să cumpere în România, chiar dacă trebuie să muncească pentru aceste venituri de la şapte dimineaţa până după miezul nopţii.

"Am venit în Malta la risc. Soţul meu şi cu mine am ales această ţara pentru că se vorbeşte engleza. De când lucrez aici am reuşit să îmi cumpăr tot ce nu am putut cumpăra în România. Noi doi căştigăm de patru ori mai mult aici decât în ţară. Ajungem la aproape 2000 de euro faţă de aproape 500 de euro cât aveam împreună în tara", spune Cristiana, 26 de ani, din Făgăraş (judeţul Braşov), care lucrează pe post de chelneriţă la restaurantul Bayside Resort din staţiunea turistică Aura din Malta. Ea a venit în Malta în urmă cu doi ani, anterior lucrând la un radio local din Făgăraş pe post de colaborator, unde primea 800 de lei (190 de euro) lunar.

În prezent câştigă 800 de euro la restaurantul în care lucrează, însă programul ei începe la şapte dimineaţa şi se termină după miezul nopţii, potrivit ei. "Muncim mult însă ne permitem să mergem şi în vacanţă cu banii pe care îi câştigăm, după ce ne plătim datoriile. Am fost în concediu în Italia". Ea sta împreună cu soţul şi cu copilul ei cu chirie într-un apartament cu trei camere din Aura, pentru care plăteste 300 de euro lunar. Cristiana îşi vizitează familia din Făgăraş rar, dupa un an şi jumătate, vara aceasta se va întoarce pentru o săptămână în ţară.

Dacă preţurile alimentelor din Malta sunt similare cu cele din România, când vine vorba de case acestea sunt mult mai mari. Un apartament de trei camere din afara capitalei Valleta costă în jur de 150.000 de euro, în timp ce chiria pentru un apartament de trei camere se ridică la 300 de euro pe lună.

O altă româncă stabilită în Malta, Miruna Oncioiu, 35 de ani, care munceşte într-un club din Aura, susţine că de când lucrează în această ţară a reuşit să îşi cumpere un Chrysler PT Cruiser cu 35.000 de euro şi un apartament de trei camere. "Am luat un credit de 150.000 de euro de la o bancă din Malta. Pe de altă parte, când am vrut sa iau un credit de nevoi personale de 5000 de euro din România de la p bancă mi s-a spus că nu pot primi această suma din cauză că nu am contract de muncă în ţară".

Ea a venit în Malta în 2005 pentru că voia să îşi cumpere o maşină, dar nu avea bani. Absolventă a unei facultăţi de turism în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti, Miruna a lucrat în hoteluri, baruri şi restaurante. Ea susţine că înainte de-a se angaja în Malta a fost angajată pe mai multe funcţii în cadrul unui lanţ de magazine din ţară.

"Dacă eram angajată în România şi munceam de dimineaţă până seara, cum fac aici, sunt sigură că nu mi-aş fi permis să am şi casă şi maşină până acum", spune Miruna. Ea explică faptul că atunci când a ajuns în Malta niciun angajator nu a întrebat-o ce studii sau experienţă de muncă are. "Aici, chiar dacă nu ai studii sau experienţă, angajatorul este dispus să te pregătească pentru job prin traininguri", precizează ea.

Miruna Oncioiu a explicat că i s-a facut foarte repede buletin maltez şi că a găsit într-o săptămână un job în industria ospitalităţii, în care nu lucrase niciodată în România.

"Am trei job-uri part time în Malta. De la şapte dimineaţa până după-masa lucrez ca bar manager într-un hotel din Saint Julians. După ce termin programul încep să muncesc la terasa unui restaurant iar seara servesc la bar într-un club. Plec de a ultimul job la unu dimineaţa", susţine ea.

Cu cele trei job-uri part time, Miruna ajunge la un venit lunar de 2000 de euro, dupa cum declara ea. Cei mai multi straini care ajung in Malta lucreaza in turism, acest sector contribuind cu 20% in PIB-ul tarii.

"Mi s-a propus sa lucrez ca bar manager la un hotel de cinci stele din Bucuresti iar salariul pe care mi l-au oferit era de 600 de euro lunar. Am refuzat, in conditiile in care eu castig ca bar manager la un hotel de patru stele din Malta 1200 de euro", precizeaza ea.

Romanca spune ca desi ii este dor de casa, ca sa munceasca in Romania este egal cu zero. Ea sustine ca nu se mai intoarce in Romania, avand in vedere ca si-a intemeiat o familie in Malta si ca are o sursa sigura de venituri.

Si Ana Maria Grosu din Iasi munceste de doi ani si jumatate in Malta tot in domeniul turistic. Ea este animatoare (o interpreteaza pe Olive) in satul Sweethaven, cunoscut ca satul lui Popeye Marinarul din Malta (unde s-a filmat productia Popeye).