Memoriile unui pictor-arhitect român neştiut la noi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 01.07.2011

Stephan Eleutheriadis

Fiul ceasornicarului

Editura Omonia

Ediţie îngrijită de Elasabeta Moraitaki, sora autorului. Este o emoţionantă evocare a primilor 29 de ani din viaţă, petrecuţi de Stephan Eleutheriadis pe meleagurile româneşti, de care a rămas profund ataşat. Leit-motivul acestor pagini de evocări este oraşul Mangalia.

Stephan Eleutheriadis este un nume cunoscut in randurile arhitectilor si pictorilor din America si Europa, insa mai putin acasa, in Romania. S-a nascut in 1922, la Mangalia, si a fost unul dintre cei care au iubit oraşul cu patimă, oriunde s-a aflat. Dovada convingatoare - expozitiile personale organizate în lume, toate având ca subiect oraşul Mangalia. Stephan Eleutheriadis a urmat cursurile Facultatii de Arhitectura din Bucuresti in timpul razboiului, absolvind-o in 1948. In paralel, a facut cursuri de pictura cu Paul Miracovici, a frecventat atelierul lui Stefan Constantinescu, a luat consultatii cu arhitectul pictor George M. Cantacuzino si cu sculptorul Mac Constantinescu. In 1951 emigreaza in Grecia, apoi se stabileste in Brazilia, la Rio de Janeiro.

Dupa cum aflam din monumentala monografie "Artisti dobrogeni", semnata de criticul de arta Florica Cruceru, arhitectul Stephan Eleutheriadis a proiectat locuinte, biblioteci, teatre, stadioane; s-a distins la mai multe concursuri braziliene si internationale, primind mentiune de onoare pentru proiectul Monumentului lui Ruy Barbosa, la concursul Cetatii Universitare din Rio de Janeiro (1953) si a obtinut premiul al II-lea pentru Monumentul mortilor din al Doilea Razboi Mondial (1956). Lucrarile sale se gasesc in multe muzee din Brazilia, dar si in colectii particulare din Romania, Grecia, Brazilia, Franta, Germania, Canada, S.U.A. Sustine zeci de expozitii personale in Brazilia, cele mai multe in Rio de Janeiro, din care majoritatea sunt dedicate Mangaliei.

Despre el scria un vechi prieten, de asemenea fiu al Mangaliei, Stefan Delureanu (citat pe coperta volumului de faţă): "Cum clepsidra primului sau stadiu de viata s-a cernut la Mangalia, in irepetabila unicitate a unei asezari magice, imaginea ei nu putea fi mistuita de uitare. Nu a uitat de unde a plecat. Dragostea pentru Mangalia l-a urmarit toata viata, oricat de departe a fost de oraselul de la malul Marii Negre."

Volumul de memorii se încheie cu o substanţială filă de dicţionar despre viaţa şi activitatea lui Stephan Eelutheriadis, pe care Dan Grigorescu a inclus-o în "Dicţionarul Avangardelor", publicat în 2005 la Editura Enciclopedică.

Volumul este însoţit de desene ale autorului.