Rezerva Federală a SUA are în seifuri peste un miliard de dolari pe care nu-i vrea nimeni

Autor: Marius Oncu 30.06.2011

Politicienii americani se plâng fără încetare de problemele bugetare ale Statelor Unite, însă în mod surprinzător în seifurile Rezervei Federale (Fed) se află peste un miliard de dolari, în monede de un dolar, pe care nu-i vrea aproape nimeni, potrivit site-ului NPR, informează Mediafax.

Monedele s-au adunat în seifurile Fed în cantităţi impresionante, ca urmare a unui program guvernamental care a impus producţia acestora de către Monetărie începând cu anul 2007. Chiar dacă "muntele de bani" a depăşit recent un miliard de dolari, Monetăria va continua să bată în continuare astfel de monede, în cadrul unui program aprobat de Congres.

Costurile de producţie au ajuns deja la 300 de milioane de dolari şi s-ar putea dubla până la încheierea programului în 2016, a avertizat Rezerva Federală.

O anchetă a NPR, organizaţie media din SUA care include 900 de posturi independente de radio, a aflat că programul este rezultatul unui efort al Congresului de a-i face pe americani să folosească monede de un dolar în tranzacţiile zilnice.

În 2005, Congresul a decis ca o serie de monede de un dolar să fie emisă pentru a trezi interesul populaţiei. Pe aceste monede trebuie imprimate figurile tuturor foştilor preşedinţi, începând cu George Washington. În fiecare trimestru vor fi lansate monede cu figura unui nou preşedinte.

Până în prezent, Monetăria a ajuns la al 18-lea preşedinte, Ulysses S. Grant. Actualul şef de stat, Barack Obama, este al 44-lea preşedinte din istoria Statelor Unite.

Membrii Congresului au argumentat că o serie de monede de un dolar care s-ar schimba mereu şi ar avea efect educaţional ar atrage mai mult interes din partea publicului. Ideea a fost inspirată de un program de succes prin care reprezentări ale celor '50 de state americane au fost imprimate pe monedele de 25 de cenţi.