Parlamentul grec a aprobat legislaţia care permite implementarea măsurilor de austeritate ale guvernului

Autor: Bogdan Cojocaru 30.06.2011

Parlamentul grec a aprobat legislaţia care permite implementarea unui nou pachet de măsuri de austeritate propus de guvern fără de care Grecia nu ar mai fi primit ajutoare financiare de la creditorii externi, riscând astfel să intre în incapacitate de plată, scrie MarketWatch.

Miercuri, guvernul a obţinut aprobarea parlamentului pentru implementarea măsurilor de austeritate. Programul va fi aplicat pe cinci ani şi prevede reduceri de cheltuieli de peste 28 miliarde euro.

Euro şi bursele de acţiuni au atins maximele ultimelor trei săptămâni în anticiparea deciziei legislativului elen, investitorii apreciind că a fost evitată o intrare bruscă a statului grec în incapacitate de plată în această vară, potrivit Reuters.

Ministrul belgian de finanţe Didier Reynders a declarat că omologii săi din zona euro vor aproba, probabil duminică, eliberarea următoarei tranşe, de 12 miliarde de euro, din împrimutul de 110 miliarde de euro stabilit pentru Grecia anul trecut. FMI le va urma exemplul pe 5 iulie.

Tranşa va ajuta Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată până în august, perioadă în care ajunge la scadenţă un volum mare de datorii.