Cu motoarele turate la maximum, economia Turciei a avansat cu 11%, cel mai rapid ritm de creştere din lume

Autor: Bogdan Cojocaru 01.07.2011

Economia turcă a avansat cu 11% în primul tri­mestru com­pa­rativ cu pe­ri­oada similară a anului trecut, Turcia fiind astfel singura ţară din lume cu o rată de creştere economică de două cifre, scrie Hurriyet. Produsul Intern Brut avansează extrem de rapid, în pofida eforturilor autorităţilor de a limita explozia cererii interne alimentată de creditul ieftin şi de a preveni astfel supraîncălzirea economiei, scrie cotidianul The Wall Street Journal.

În ultimele trei luni ale anului trecut economia a crescut cu o rată anuală de 9,2%, potrivit datelor institutului turc de statistică. Anul trecut, Turcia s-a plasat pe locul doi în grupul celor 20 de state in­dustrializate şi în dezvoltare după avansul PIB-ului de 8,9%, fiind depăşită doar de China.

Guvernatorul băncii centrale Erdem Basci face eforturi pentru a încetini creşterea spre ţinta gu­vernului de 4,5% în acest an prin restricţionarea creditului de consum. Din noiembrie anul trecut şi până în ianuarie, insti­tuţia a dublat rezervele pe care băncile trebuie să le constituie pentru obligaţiile pe termen scurt, re­du­când astfel lichidităţile disponibile pentru acordarea de îm­prumuturi, potrivit Bloom­berg.

"Este nevoie clară de înăs­prirea politicilor fiscale şi mone­tare", a afirmat Yarkin Ce­beci, economist la o divizie din Turcia a băncii americane JPMor­gan Chase.

El a adăugat că ritmul creş­terii măreşte deficitul de cont curent, ceea ce lasă statul vul­nerabil la schimbările în dispo­ziţia investitorilor. În ritm trimestrial, economia a crescut cu 1,4% în primele trei luni. Expansiunea economică l-a ajutat pe premierul Recep Tayyip Erdogan să câştige pe 12 iunie cel de-al treilea mandat.

Cheltuielile bugetare, exclu­zând plata do­bânzilor datoriilor, au avansat în ritm anual cu 12% în perioada ianuarie-mai.

Guvernatorul băncii centrale preferă să limiteze creşterea creditării prin obligarea băncilor la constituirea de rezerve mai mari şi nu printr-o majorare a dobânzilor care ar putea atrage pe piaţa internă mai multe lichidităţi pe termen scurt, ceea ce ar duce la aprecierea monedei - situaţie care ar afecta exporturile. Exporturile turce sunt deja slăbite de reducerea consumului în Europa, principala piaţă a statului turc.

Deficitul de cont curent din ultimele 12 luni a crescut de mai mult de două ori în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 63,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după 1984.

Deficitul lunar a urcat la nivelul record de 10 miliarde de dolari în mai.

Dificultăţile Turciei în finanţarea deficitelor mari au stat la baza ultimelor sale crize, iar unii analişti se tem că istoria s-ar putea repeta, potrivit The New York Times.

Volumul creditării a crescut cu o rată anuală de 36% în iunie. Mai mulţi oficiali, printre care vicepremierul Ali Babacan, consideră însă că un ritm de 25% ar fi mai sănătos. Profiturile industriei bancare au avansat anul trecut cu 8,7%, la aproape 13 miliarde de dolari.