Următoarea criză după Grecia ar putea fi creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite

Autor: Marius Oncu - Mediafax 30.06.2011

Odată cu amânarea crizei din Grecia, atenţia investitorilor se orientează către următoarea posibilă criză, cea a creşterii limitei de îndatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari, până la termenul de 2 august după care statul nu se va mai putea împrumuta pentru a onora plăţi, informează CNBC, citat de Mediafax.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al îndatorării, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit preşedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marchează data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plăţi, notează postul de televiziune CNBC.

SUA ar putea continua să-şi onoreze datoriile şi după această dată, însă ar trebui să renunţe la anumite obligaţii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurării de şomaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune.

Oricât de dezastruoasă ar fi o astfel de situaţie pentru familiile afectate, ar păli în comparaţie cu problemele generate de o reacţie a pieţelor financiare.

Odată cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori în titluri ale Trezoreriei, cu precădere bănci centrale străine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplată.

Autorităţile federale ale SUA riscă singurul lucru care a ţinut SUA până acum departe de dezastru, respectiv costurile scăzute de finanţare.

"Orice majorare de 0,1% a dobânzilor plătite de stat, peste cele estimate, va creşte deficitul cu încă 130 miliarde de dolari în următoarea decadă", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.