Autorităţile s-au angajat în faţa FMI să facă 7.000 de concedieri în companiile de stat până în august

Autori: Adelina Mihai , Claudia Medrega 01.07.2011

Cel puţin 6.910 posturi din companiile de stat afla­te în sub­ordinea Minis­te­ru­lui Eco­no­miei şi cel al Trans­por­tului vor fi re­struc­tu­ra­te până în luna august a acestui an, po­tri­vit unei anexe din scrisoarea de in­tenţie trans­misă de autorităţile ro­mâ­ne către FMI şi aprobată la începu­tul aces­tei săp­tă­mâni. Reducerea efecti­vului de per­so­nal se va face prin rapor­ta­re la numărul de angajaţi pe care l-a avut fiecare com­panie la finele anului trecut.

Cele mai multe concedieri se vor face în rândul angajaţilor din cadrul CFR Marfă, unde până în luna iulie, nu­mă­rul de angajaţi va trebui să se re­ducă cu 3.000 de poziţii. Repre­zentanţii com­pa­ni­ei au informat încă de la finele lunii mai că angajaţii vor avea un program de lu­cru redus cu două zile şi că abia din lu­na iulie vor fi reduse 3.000 de posturi prin con­cedieri colective, măsuri menite să di­mi­nueze pierderile, arie­ratele şi să se în­cadreze în fondul de salarizare aprobat.

Şi CFR Călători va face 1.000 de con­ce­dieri până la finele lunii iulie. Com­pania a demarat recent procesul de re­or­ganizare teritorială, prin care nu­mărul regionalelor va fi înjumătăţit, la patru unităţi din opt, restul fiind trans­formate în centre comerciale.

Guvernul continuă astfel măsurile de austeritate, impuse în acordurile în­che­iate cu FMI, pentru a putea reduce chel­tuielile în administraţia publică. Din sectorul bugetar au dispărut aproape 153.000 de salariaţi din decembrie 2008 pâ­nă la finele lunii aprilie a acestui an, arată datele de la Ministerul de Finanţe, iar numărul de bugetari a ajuns în luna aprilie la 1,24 milioane de salariaţi.

Eliminarea arieratelor, numirea ma­nage­mentului privat, numirea consi­lierilor juridici pentru privatizare în unele cazuri şi creşterea veniturilor sunt alte direcţii de acţiune pentru companiile de stat în perioada următoare.