Vara şi problemele Greciei îi ţin pe investitori departe de Bursă

Autor: Stefan Musgociu 01.07.2011

Bursa a scăzut joi cu 0,26%, reducându-şi astfel ascen­siunea din luna iunie la 0,8%, într-o piaţă apatică şi unde acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii.

Cei mai mulţi investitori de la BVB au fost precauţi la tranzacţionare în luna iunie, preluând o parte din prudenţa ju­că­torilor de pe bursele externe, unde situaţia incertă privind criza datoriilor Gre­ciei a continuat să marcheze pieţele. Astfel, în majo­ritatea şedinţelor atât va­riaţiile ac­ţiunilor de la BVB, cât şi volu­mele au fost reduse. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că apatia pronun­ţată care mar­chează piaţa locală de capital este deter­mi­nată pe de o parte de perioada de vacanţă, dar şi de pre­cauţia investi­to­rilor indusă de turb­u­len­ţele din Grecia şi datoriile su­verane.

"Volumele reduse ne dau totuşi şi alt indiciu, anume acela că vânzătorii nu sunt tocmai dispuşi să renunţe la acţiuni la orice preţ, aşteptând vremuri mai bune care ar trebui să vină spre sfârşitul anului. Îmbunătăţirea in­dicilor macro­eco­nomici din Ro­mâ­nia vor ajuta in­vestitorii locali şi străini să se reorien­teze către bursă, iar anun­ţatele oferte de vânzare la Petrom, Alro, Transgaz, Trans­elec­trica şi cu puţin noroc şi Rom­gaz vor crea o atracti­vitate spo­rită", a declarat Chişu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost operate la preţuri în creş­tere în medie cu 0,68 procente.

Totodată, indicele BET-FI a scăzut cu 0,72%, in­fluen­ţat în principal de corecţia ac­ţiunilor Fondului Pro­prietatea, care au coborât cu 0,83%.

"SIF-urile suferă grav la capitolul lichiditate, singura care face notă contrastantă fiind SIF Transilvania. Cu siguranţă că temerea celor care enunţau în punctul de vedere al guvernului că sifu­rile ar avea de suferit la capitolul lichi­ditate dacă s-ar elimina pragul este pe deplin infirmată de piaţă, în opinia mea o lichiditate crescută ar putea avea loc exact în situaţia inversă, anume fără prag sau alte constrângeri", consideră brokerul.

La închiderea şedinţei, doar acţiunile emise de 9 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii aveau rulaje de peste 400.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 17,5 milioane lei, şi au asigurat 56% din rulajul bursei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste acţiuni a fost efectuată la 0,535 lei, preţ în scădere cu 0,83%.

"Această acţiune demonstrează că având calităţile necesare pentru a suscita interesul tuturor categoriilor de investitori este o cale sigură spre a fi interesantă. Titlurile FP se tran­zacţionează într-un palier destul de îngust, ordinele de vânzare care provin adesea de la persoanele despăgubite găsindu-şi contraparte. Din acest motiv consider că pe măsură ce statul îşi va diminua poziţia, şansele ca această acţiune să crească sunt din ce în ce mai mari", a afirmat Chişu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,6%, însă majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau cel mult 0,7%.

Bursele din Praga şi Rusia erau singurele în creştere, cu câte 0,4%.

De urmărit astăzi