Grecii de la Olympus investesc 55 mil. euro într-o fabrică de lactate la Halchiu, Braşov

Autor: Roxana Petrescu 01.07.2011

Grupul elen Olympus, o afacere de familie specializată în producţia de lactate, a finalizat o investiţie de 55 de milioane de euro într-o unitate în Braşov, 60% din produse urmând să ajungă pe pieţele europene şi SUA.



Grecii nu exclud însă ca pe viitor la Braşov să înceapă să producă şi sucuri naturale, al doilea segment în care firma este specializată. Grecii au intrat pe piaţa locală în 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna. De aici, laptele era exportat către unităţile din Grecia, transformat în produse lactate şi adus din nou în România.

Odată finalizată investiţia din Halchiu, Braşov, România devine al doilea cel mai mare centru de producţie pentru Olympus, unitatea locală fiind cea mai mare investiţie realizată de greci pe pieţele externe. Numai 40% din iaurturile, laptele sau brânza care se vor produce în localitatea braşoveană vor fi destinate pieţei locale, restul urmând să ajungă pe pieţele europene şi pe cea din SUA. În ceea ce priveşte unitatea de procesare din Baraolt, aceasta este închisă, toţi angajaţii fiind transferaţi la noua unitate.

"Suntem convinşi de potenţialul acestei ţări şi de calitatea înaltă a materiei prime. O fabrică veche nu se poate transforma niciodată într-una nouă şi de aceea nu am luat decizia de a ne extinde pe vechea structură din Baraolt", explică Dimitrios Sarantis, preşedintele grupului Olympus. Potrivit acestuia, potenţialul de creştere al pieţei locale este demostrat şi de faptul că în România se consumă de două ori mai puţine produse lactate decât în Grecia, deşi populaţia este de două ori mai numeroasă.

"Au contat mai mulţi factori în alegerea acestui amplasament. Aşezarea geografică ne permite să ajungem uşor la pieţele unde vrem să ne plasăm produsele, laptele este foarte bun, iar faptul că suntem aici de 12 ani ne asigură o bună cunoaştere a pieţei. Putem spune că puţin suntem şi noi români", a spus Ilias Pliatsikas, directorul general adjunct al Olympus România.

Potrivit acestuia, fabrica va avea o capacitate de recepţie a laptelui de până la 40.000 de litri pe oră şi trei linii de producţie: iaurt (120 de tone/zi), telemea (100 de tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 de litri/oră, ambalaj Tetratack: 10.500 de litri pe oră). Laptele va fi adus exclusiv din România, din Transilvania şi Banat şi transportat cu o flotă proprie formată din 25 de cisterne.

De la tancul de răcire la ferma proprie

"Am pus la dispoziţia fermierilor tancuri de răcire. Putem spune că din punct de vedere calitativ laptele din România s-a îmbunătăţit mult în ultimii cinci ani de zile. Circa 70-80% din laptele de care vom avea nevoie va proveni din ferme individuale şi restul din centre de colectare. După ce am adus în curtea ţăranilor tancurile de răcire, am văzut cum multe centre de colectare s-au transformat treptat, treptat în ferme", a spus Ioannis Kommatos, director general adjunct responsabil pentru partea de producţie al Olympus România. În prezent, Olympus lucrează cu 500 de ferme partenere, de mici şi mari dimensiuni.

Potrivit reprezentanţilor Olympus, construcţia fabricii de lactate de la Halchiu a început în 2009, în prezent funcţionând linia de iaurturi. În următoarele două săptămâni va intra în funcţiune şi linia de lapte, urmând ca din toamnă să pornească şi linia de brânză.

Sucuri la fabrica de lactate?

"În trei ani vom ajunge cu fabrica la capacitate maximă. Acum avem circa 60 de angajaţi şi vom ajunge la 120 într-un an şi jumătate", a mai precizat Pliatsikas. Potrivit acestuia, Olympus a înregistrat anul trecut în România afaceri de 20 de milioane de euro, urmând ca anul acesta să ajungă la 24-25 de milioane de euro, iar în 2012 la 30 de milioane de euro.

"Vom fi foarte satisfăcuţi dacă în 12 ani ne amortizăm investiţia. Nu mă uit acum la cota de piaţă, ci mă uit să funcţioneze totul, pentru că dacă totul merge bine, atunci cota de piaţă vine de la sine", spune Sarantis.

Dincolo însă de activitatea de bază a grupului, cea de fabricare de produse lactate, grecii de la Olympus mai sunt specializaţi şi în producţia de sucuri naturale.

"Ne interesează şi producţia de sucuri şi fabrica cea nouă din Braşov poate face şi aceste produse. Nu ne gândim să facem acest lucru imediat, dar pe termen mediu este o oportunitate pe care o avem şi pe care o luăm în calcul. Oricum, în acest caz materia primă va fi adusă din Grecia. Acolo sunt cele mai bune sucuri, dar şi cele mai scumpe", a mai precizat şeful Olympus.

Grupul Olympus este o afacere de familie, aflată deja la a treia generaţie, cu o experienţă de 80 de ani. Compania este prezentă în 34 de ţări şi are cinci unităţi de producţie, 3 în Grecia, una în Bulgaria şi acum una în România.

În 2010 grupul a înregistrat venituri totale de 216 milioane de euro şi un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 38 milioane de euro.