Doar 8.000 de imigranţi pot fi acceptaţi în România din spaţiul extracomunitar. Cât costă de fapt aducerea unui expat în România?

Autor: Ana Raduta 01.07.2011

Chiar daca in ultimii doi ani numarul managerilor expati care au venit in Romania a scazut, companiile continua sa caute talente pe pietele externe, scrie BUSINESS Magazin. Aducerea unui expat in tara este insa mai complicata decat pare si implica o serie de costuri si eforturi care ajung sa-i descurajeze pe multi angajatori.

Ilgaz Huseyn Kaya, directorul de marketing al Garanti Bank, a venit in Romania in anul 2006. Permisul de sedere l-a luat abia in 2008, dupa sase luni de proceduri birocratice care pareau sa nu mai ia sfarsit. Daca s-ar fi mutat impreuna cu familia, procedura ar fi fost chiar mai complicata de atat, demersuri similare fiind necesare atat pentru sotia, cat si pentru copiii sai. "Este foarte complicat nu neaparat din cauza taxelor pe care trebuie sa le platesti, ci din cauza faptului ca dureaza foarte mult pana cand sunt intocmite toate actele necesare pentru a obtine permisul respectiv", spune Kaya. In banca pentru care lucreaza, din 8.500 de angajati, 15 sunt expati. Pentru toti, compania a trebuit sa deruleze aceeasi procedura greoaie, care, in multe cazuri, nu face decat sa descurajeze importul de talente si de forta de munca, in general.

Romania limiteaza anual numarul imigrantilor care pot veni sa munceasca si sa traiasca aici. Pragul maxim stabilit se refera doar la cetatenii din spatiul extracomunitar. Anul trecut, spre exemplu, a fost stabilit un contingent de 8.000 de imigranti, in timp ce pentru 2011 limita a scazut la 5.500. In momentul de fata, exista cateva mii de manageri straini care lucreaza de ani buni in Romania. Majoritatea sunt europeni, insa sunt companii care au adus in echipa de management specialisti din America, Asia si chiar si Africa. Vedeţi cât costă aducerea unui expat în România pe www.businessmagazin.ro.